Seksualnost tinejdžera s teškoćama u razvoju

PITANJE: V. P. (38) Samohrana sam majka 14-godišnje djevojčice s teškoćama u razvoju. Ona  kao i druga djeca postavlja mnoštvo pitanja o životu općenito, a seksualnost je zasigurno jedna od težih tema.

 

 

Osjećam nelagodu i ne znam kada je primjereno započeti razgovor o toj temi. Bojim se da će je otvoreni razgovor dodatno potaknuti na rani ulazak u spolni život. Koja je dobna granica za razgovor s tinejdžeima o seksualnosti?

ODGOVOR: Mislim da nema točne granice kada, jer se djeca međusobno razlikuju po psihičkoj zrelosti i spremnosti da adekvatno razumiju i shvate seksualnost. Oni prvo postaju svjesni različitosti fizioloških osobina djevojčica i dječaka. Postaju svjesni da postoje intimni dijelovi tijela i postaju svjesni da su ti intimni dijelovi tijela uključeni u seksualnost. Na kraju postaju svjesni vlastite potrebe za seksualnosti. Stoga je potrebno pratiti do kojeg je spoznajnog stupnja vaše dijete stiglo. Bitan je i emocionalni kapacitet djeteta za prihvaćanje informacija o seksualnosti.

Važno je da vaše dijete nauči biološke činjenice o seksualnosti, no još je važnije da shvati kako seksualni kontakti uključuju osjećaje, brigu i odgovornost. Razgovorom o emocionalnim aspektima seksualnog odnosa pomažete djetetu u razvoju zdrave, cjelovite seksualnosti i u donošenju dobrih odluka onda kada pritisak vršnjaka bude intenzivniji. Treba razgovarati s djecom o poštivanju svoga tijela, o tome što se može raditi s tijelom, kako se osjećati i kako brinuti o svom zdravlju. Upoznatost s ugodnim aspektima seksualnosti iznimno je važna za normalan i zdrav razvoj. Suprotno mišljenju da će znanje potaknuti ranije stupanje u spolne odnose, pokazalo se da je pružanje seksualnih informacija djeci povezano s odgađanjem seksualne aktivnosti u adolescenata.

Ne brinite ako ne znate baš sve odgovore na djetetova pitanja jer ono što znate je manje bitno od načina na koji ste odgovorili. Ako djetetu prenesete poruku da ne postoje teme, uključujući seks, koje su zabranjene u vašem domu, sve ostalo bit će lakše.

In Portal