Imam nultu toleranciju na nepravdu s kojom se susrećem kao osoba s invaliditetom

PITANJE: T. L. (40) Već dugo mi se čini da veliki broj osoba ima psihičke smetnje. Ono što me potaklo na javljanje je vlastiti osjećaj nezadovoljstva, frustracije i nulte tolerancije na nepravdu s kojom se susrećem kao osoba s invaliditetom.

 

Nekada sam se mogla nasmijati i jednostavno ignorirati ljudske gluposti, a danas od njih imam strahove zbog kojih se povlačim u izolaciju. Pitam se jesam li postala slaba i što je uopće mentalna snaga koju sam imala? Može li se ona vratiti? Jesam li postala i sama psihički poremećena zahvaljujući društvu u kojem živim? Trebam li potražiti pomoć?

ODGOVOR: Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, čak 10 posto stanovništva pati od nekog psihičkog poremećaja. Kako je mentalno ili psihičko zdravlje sastavnica općeg zdravlja pojedinca, a time i zajednice, nije pretjerano zaključiti da je riječ o vrlo ozbiljnom društvenom problemu. Brojni su  faktori koji, izravno i neizravno, pridonose pojavi raznih psihičkih simptoma. To mogu biti vanjski faktori, poput stresnih i traumatskih događaja, kao i unutarnji, poput osobnosti ili genetskih predispozicija. na dio čimbenika koji nas potencijalno mogu ugroziti zaista ne možemo utjecati. Među njih možemo ubrojiti ponašanje drugih, stresne situacije, vremenske promjene. No, osvijestite da na dio možemo i trebali bismo utjecati, a riječ je o našim stavovima i, ponajprije, načinu na koji doživljavamo vanjske događaje.

Sigurnost, optimizam, samopoštovanje, prihvaćanje sebe i drugih, vjera u ono što radimo bez obzira na to što radimo, pronalaženje zadovoljstva u aktivnostima koje biramo, kapacitet za suočavanje s lijepim i manje lijepim događajima u životu dio su naše mentalne snage i odraz mentalnog zdravlja. Mentalna snaga pojedinca prepoznaje se i u posustajanju, nezadovoljstvu, pesimizmu, pogrešnim izborima za sebe i okolinu, nemogućnošću nošenja s teškim situacijama i životnim događajima, niskom samopoštovanju, depresiji.

Svi su ljudi i jaki i slabi ovisno o okolnostima u kojima se nađu i načinima na koje se suočavaju s teškoćama. I najsnažnije osobe ponekad trebaju podršku kako bi prevladale teškoće koje su ih preplavile. Stoga je u redu prihvatiti da nešto ne možemo sami i da nam je potrebna podrška. Važno je da ste prepoznali vlastite teškoće, smetnje i da se ne možete više  s njima sama nositi. Savjetujte se sa svojim liječnikom i ako je potrebno potražite psihološke usluge stručnjaka.

In Portal