Kao osoba s invaliditetom usvojio sam sve moguće nezdrave navike

PITANJE: A. P. (20) Do devetnaeste godine živio sam s roditeljima. Oni su mi pružali apsolutno najviše što su mogli i sve prilagodili mojim potrebama koje su specifične s obzirom na invaliditet s kojim sam rođen.

 

Upisao sam fakultet i morao odseliti u grad. Ovdje živim s cimerom koji kao i ja ne zna kuhati. Mislim da obojica nezdravo živimo i zbog toga smo često i jako umorni. Najveći problem je što sam postao jako trom i događa se da umjesto učenja vrijeme provodim pred televizorom. Toliko sam se ulijenio da mi se više ni ne izlazi, osim do fakulteta. Možete li mi dati neke savjete kako bih živio zdravo i imao više energije?

ODGOVOR: Doručkujte svako jutro. Pokušajte u svoj jelovnik uvesti ribu dva puta tjedno. Osim je što dobar izvor proteina, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od bolesti srca. Naspavajte se, jer je spavanje od velikog značaja za dobro zdravlje, mentalnu i emocionalnu dobrobit.

Ljudi koji ne spavaju dovoljno imaju veću vjerojatnost od drugih da razviju psihijatrijske probleme. Osim toga, manjak sna može negativno utjecati na memoriju, učenje i logično rasuđivanje. Izlazite i družite se, a socijalne aktivnosti učinit će mnogo za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Budite tjelesno aktivni tj.vježbajte. Osim dugoročnih efekata, kratkoročni rezultati vježbanja uključuju bolju pokretljivost, upravljanje stresom, poboljšanje raspoloženja i povećanje energije.

Uz brigu o svom tijelu ne zaboravite redovito održavati higijenu usne šupljine. Osim sprečavanja bolesti, četkanje i čišćenje zubi koncem važno je jer vam zdravi zubi pomažu pri žvakanju hrane, pravilnog govora i osmijeha.

Znanstvenici misle da bakterije koje proizvodi zubni plak mogu ući u krvotok. Ove bakterije su na neki način povezane s upalom koja blokira krvne žile i uzrokuje bolest srca. Nađite hobi, jer je dokazano da pomaže  ljudima da žive zdravije i bolje jer mogu sagorjeti više kalorija nego sjedenjem pred TV-om.

Unosite dovoljno tekućine. Tijelo treba vodu da bi bilo hidratizirano i da bi vitalni organi poput srca, mozga, bubrega i jetre pravilno funkcionirali. Postoje neki dokazi da čaj može pomoći u poboljšanju memorije te sprječavanju raka i bolesti srca, ali istraživanja to još nisu u potpunosti potvrdila.
Planirajte, a to je najbolji način kako uklopiti zdrave navike u svoj svakodnevni život.

In Portal