Djevojka i dečko s invaliditetom u strahu od neželjene trudnoće

PITANJE: V. P. (20) Hitno trebamo pomoć. Nemam iskustva s dečkima i ne znam što učiniti.

 

Ovo mi je prva veza i prvi put sam imala odnos s dečkom koji je neiskusan i ima kao i ja invaliditet. Odgovorite nam što prije. Bojim se trudnoće i nismo još spremni za dijete. Je li potrebno uzeti pilulu 'za dan poslije' ako nije bilo ejakulacije? Kada se može koristiti hitna kontracepcija?

ODGOVOR: Pilule 'za dan poslije', odnosno hitna kontracepcija, učinkovito smanjuju rizik od nastanka trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa ako se pravilno primjenjuju.

Uvijek ostaje otvorena nedoumica u očima pacijenta da li primijeniti hitnu kontracepciju ako nije došlo do ejakulacije. Moramo imati na umu da prekinuti odnos nije idealna metoda kontracepcije jer i u predejakulatu nalazimo spermije i mogućnost začeća u tom slučaju iznosi 10 posto. Stoga uvijek moramo imati na umu da i relativno zaštićeni odnos (prekinuti odnos) u vrijeme ovulacije svakako predstavlja razlog za uzimanje hitne kontracepcije u slučaju rizika od neplanirane trudnoće.

Hitnu kontracepciju mogu koristiti žene koje nemaju redovne menstruacije i ne mogu procijeniti dan/fazu ciklusa i nisu spremne na trudnoću, a imale su odnos bez zaštite ili je zakazala metoda barijere kontracepcije (puknuće, skliznuće kondoma). Žene koje su koristile nepouzdanu metodu kontracepcije (djelomično zaštićeni, odnosno prekinuti odnos), a nisu spremne na trudnoću. Žene koje neredovito koriste oralnu hormonsku kontracepciju (zaboravile uzeti pilulu).

Hitnu hormonsku kontracepciju ili oralne hormonske kontraceptive (progestageni, levonorgestrel) treba primijeniti što ranije od rizičnog (nezaštićenog) spolnog odnosa, unutar 120 sata. Što se ranije primijeni, učinkovitost raste: primjena unutar prvih 12-24 sata dovodi učinkovitost do 95 posto, kasnijom primjenom sigurnost pada na 85 posto, a nakon 72 sata bilježi se pad učinkovitosti od 65 do 70 posto.

Ako dođe do trudnoće, nije ju neophodno prekidati jer nije dokazana teratogenost navedenih preparata. Uspjeh primjene hitne kontracepcije pada ako se ne zna vrijeme rizičnog spolnog odnosa, ako se primjenjuje nakon 120 sata od odnosa ili ako dođe do povraćanja u prva dva sata po korištenju pilula.

Nakon uzimanja hitne oralne kontracepcije normalno je osjećati nuspojave – nadutost, mučninu, napetost i bolove u grudima, a menstrualno krvarenje može biti drugačije od uobičajenog menstruacijskog ciklusa. S obzirom na to da hitna kontracepcija odgađa ovulaciju, ponovni nezaštićeni spolni odnos u razdoblju nakon primjene hitne kontracepcije stvara 7 do 10 posto rizika za trudnoću. U takvim slučajevima metoda oralne hitne kontracepcije može se ponoviti, no učestalo korištenje može dovesti do poremećaja ritma menstruacijskog ciklusa.

Primjena hitne kontracepcije u pravim uvjetima s dobrom procjenom može biti sigurna metoda u životu žene, ali svakako uz savjetovanje i nadzor zdravstvenog osoblja.

In Portal