Posljedice mog invaliditeta su opstipacija, kroničan umor, problemi s erekcijom i još puno toga

PITANJE: K. Š. (21) Pokušavam se zdravo hraniti, pa slušam sve savjete onih koji konzumiraju zdrave namirnice. Na to me natjeralo zdravstveno stanje.

 

Posljedice mog invaliditeta su opstipacija, kroničan umor, problemi s erekcijom i još puno toga. Znam da počinje sezona šparoga, pa bih želio da mi kažete više o toj namirnici. Ima li zaista tako mnogo dobrih svojstva kao što mi govore? Gdje ih nabaviti i koje predlažete?

ODGOVOR: Šparoge su siromašne kalorijama, čak 93 posto sastava čini voda, a najveća im je vrijednost u njihovu bogatstvu vitamina i minerala. Najbogatije su folnom kiselinom te vitaminima A, C i K. Sadrže i ostale vitamine B skupine (osim vitamina B12) te mangan, fosfor kalij, bakar, željezo i cink. Vrlo su dobar izvor prehrambenih vlakana, posebice lignina, te za zdravlje korisnih fitokemikalija poput beta-karotena, luteina i zeaksantina. Sadrže i aminokiselinu asparagin koja je odgovorna za snažno detoksikacijsko djelovanje.

Danas je ova super namirnica dostupna svima tj. šparoge možete kupiti na tržnici i u trgovačkim centrima. Možete se uputiti u branje divljih šparoga, što ujedno djeluje i kao antistresna terapija.

Šparoge sprečavaju bolesti srca i krvnih žila, pomažu kod dijabetesa tipa 2, prirodni su afrodizijak, pomažu kod kroničnog umora, štite od alergije i astme, pomažu kod gihta i bubrežnih kamenaca, smanjuju kolesterol i visoki tlak, odlična je namirnica za mršavljenje, pomaže kod probavnih tegoba, smanjuje rizik od karcinoma i čisti organizam.

Pri odabiru šparoga uvijek se odlučite za one koje nisu drvenaste. Pri kuhanju šparoge gube skoro polovinu mase, imajte to na umu kada razmišljate o količini koju kupujete i spremate. Pripremite šparoge maksimalno dan-dva nakon što ste ih kupili. Čuvajte šparoge u frižideru tako da dno šparoga bude zamotano u papir. Pri pripremanju šparoga nemojte koristiti željezne posude jer tanini iz šparoga mogu reagirati sa željezom te uzrokovati gubitak boje stabljika.

In Portal