Nisam želio odustati od fakulteta zbog invaliditeta, ali pojavio se jedan ozbiljan problem

PITANJE: V. P. (19) Doselio sam u grad iz malog primorskog mjesta.

 

Nisam želio odustati od fakulteta zbog invaliditeta, ali počele su mi se javljati česte prehlade i hunjavica za koju ne znam je li izazvana peludom. Dok sam živio u mom mjestu nisam imao alergije i pitam se koji je razlog ovih promjena.

Živim s cimerom koji puši, pa je neosporno da mi smeta i duhanski dim. Postoji li mogućnost alergijske bolesti, iako napominjem da nisam do sada imao takvih problema? Što poduzeti?

ODGOVOR: Simptomi alergijske bolesti mogu početi u bilo kojoj životnoj dobi. Okoliš može potaknuti razvoj alergije kod genetski predisponiranih osoba. Negativan utjecaj onečišćenog zraka (smog, duhanski dim i dr.)otvara put senzibilizaciji na pojedine peludi biljaka. Duhanski dim nadražuje sluznicu dišnog sustava, koja postaje prijemčivija za razvoj respiratornih infekcija, kao i brojne otrovne tvari (nikotin, katran, ugljični monoksid...) koje negativno djeluju na organske sustave u tijelu. Slično nadražujuće djelovanje ima i smog. Česte upale sluznice umanjuju njezinu obrambenu sposobnost pa ona s vremenom može postati preosjetljiva na djelovanje alergena.

Tegobe izazivaju peludi različitih biljaka ovisno o sezoni cvjetanja, npr. lijeska u veljači, breza u ožujku i travnju, trave od ožujka do svibnja, ambrozija od kolovoza do listopada. Iako je flora Hrvatske raznolika i neujednačena, te je pojava alergija na peludi nekih biljaka regionalno specifična (npr. maslina - Istra i Dalmacija), zbog lakog prijenosa peludi vjetrom na veće udaljenosti, kod nekih je biljaka teško regionalno ograničiti prisustvo pojedinih alergena koji izazivaju alergijske reakcije (npr. ambrozija) što također može otežavati postavljanje dijagnoze.

Simptomi peludne hunjavice i prehlade vrlo su slični. To su šmrcanje, kihanje, kašljanje, neprohodnost i punoća nosa praćena vodenim iscjetkom iz nosa i gubitkom njuha. U očima dolazi do upale spojnice oka s crvenilom, suzenjem, svrbežom i pečenjem očiju (alergijski konjunktivitis). Iako su simptomi prehlade i peludne hunjavice slični, bolesti se mogu razlikovati na temelju sljedećih pokazatelja: prehlada je najčešće praćena povišenom temperaturom, simptomi prehlade nestaju nakon tjedan do deset dana, dok peludna hunjavica traje duže od dva tjedna, pojava simptoma hunjavice unazad nekoliko godina uvijek u istom vremenskom periodu (proljeće, ljeto, jesen) upućuje na alergiju, pozitivna obiteljska anamneza – dijagnoza alergije kod članova uže obitelji upućuje na mogućnost razvoja alergije kod djece, kod alergije se javlja intenzivan svrbež nosa, ušiju i kože, dok kod prehlade nema svrbeža, kod peludne hunjavice nakon kihanja ne postoji olakšanje, dok kod prehlade kihanje donosi olakšanje simptoma, kod peludne hunjavice sluz je vodenasta i prozirna, a kod prehlade samo u početku bolesti.

S obzirom na to da je u vrijeme cvatnje rasprostranjenost i koncentracija peludi vrlo visoka, nije preporučljivo zadržavati se vani, osobito kad puše vjetar. Bolja je situacija nakon kiše, kad je zrak čišći ili uvečer, kad zbog vlage čestice peludi otežaju, što ih sprječava da lebde u zraku. Homeopatija je vrlo uspješna u liječenju peludne hunjavice kao i ostalih vrsta alergija. Mogućnosti liječenja alergija su brojni, stoga se javite svom liječniku.

In Portal

 

Povezane vijesti