Stalni sukobi znak su da je prekid veze jedini izlaz

PITANJE: S. E. (40) Nekada sam bila optimistična i vedra, spremna na druženja i akcije bez obzira na tjelesni invaliditet. Postepeno mi se dogodilo da sam u odnosima s drugim ljudima izgubila volju za razgovorima, pregovorima, čak i svađom.

 

Osjećam se prazno i neugodno nakon druženja s ljudima za koje sam mislila da su mi prijatelji. Postoje razlozi za to stanje, ali ipak imam osjećaj krivnje razmišljajući o prekidu kao najboljem rješenju s ljudima koji me opterećuju.

Nažalost, isto se događa i s mojim partnerom. Udaljili smo se i guši me što zbog ove situacije provodimo po cijele dane zajedno. Što mislite o prekidu, s obzirom na to da mi komuniciramo samo povišenim tonovima punim bijesa i mržnje? Priznajem imam strah od novog početka, ipak već devet godina živim s partnerom.

ODGOVOR: Kad su odnosi toliko zatrovani neovisno o tome je li riječ o prijateljima ili partneru, prekid i odlazak mogao bi biti najbolje rješenje. Iako vam i pomisao na prekid izaziva osjećaj krivnje, možda je vrijeme da se maknete iz veze koja u vama izaziva samo patnju i koči vas u normalnom funkcioniranju.

Odlazak i prekid neke veze nikad nije lak, potrebno je mnogo snage i odlučnosti za izgraditi samostalan život i otkrivanje vlastitog identiteta izvan te veze. Ipak, ostanak u lošim prijateljskim ili ljubavnim vezama znači dozvoljavati osobama s kojima više ne možemo dalje dopustiti da nas guše.

Najčešće je osjećaj krivnje glavni krivac što ostajemo u lošim vezama. Često se događa da osoba koju želimo ostaviti posegne za najjačim oružjem – emocionalnom ucjenom koja će dodatno pojačati osjećaj krivnje. Stoga je prije odluke o definitivnom prekidu s nekim, važno dobro razmisliti zašto to želimo učiniti i biti siguran u svoju odluku. Naime, prekidi u početku mogu biti i traumatičniji nego veza iz koje smo otišli pa se zna dogoditi da pokleknemo i vratimo se. To je razlog zašto morate biti apsolutno sigurni u svoju odluku.

Najveća prednost prekida loše veze su nove mogućnosti koje sam se otvaraju. To se neće dogoditi odmah. No, kako bi nakon prekida prebrodili fazu žalovanja i nastavili sa životom, morate biti svjesni što ste napravili i zašto. 

In Portal

 

Povezane vijesti