Osobe s invaliditetom u samoizolaciji

PITANJE: E. S. (22) Živim sam s majkom koja ima invaliditet i često pati zbog teškoća uzrokovanih slabim imunitetom. Našao sam se u teškoj situaciji. Naime, zaposlen sam u Sloveniji, a i sam imam blaži invaliditet.

 

Pri povratku s posla određena mi je mjera samoizolacije. Imamo veliku kuću i preselio sam u svoju sobu te koristim drugu kupaonicu. Zanima me što obavezno moram poštovati i neki broj gdje uvijek mogu dobiti informacije kada mi se pojavi neko pitanje vezano uz koronavirus. Hvala na pomoći.

ODGOVOR: Ako vam je određena mjera samoizolacije, tada se obavezno morate pridržavati navedenih mjera koje štiti vas, ali i druge. Poseban broj za informacije o koronavirusu je 113. Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa su: 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati. Kontaktirajte ih telefonski, a ne putem SMS-a. Iz tehničkih razloga ne mogu Vam odgovarati na SMS poruke koje su poslane na ove mobitele.
Mjere koje obavezno poštujte:
Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće, osim u krajnjoj nuždi.
Kada uđete u samoizolaciju, dužni ste se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine. Daljnja javljanja nisu potrebna, osim ako dobijete temperaturu.
Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer
Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje...).

Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu
Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite
Redovito provjetravajte prostoriju
Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo
Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu
U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu. 

In Portal

 

Povezane vijesti