Osoba sam s invaliditetom, a u ova nesretna vremena moram njegovati teško bolesnu majku

PITANJE: A. P. (42) Živim s majkom koja ima kronični bronhitis i u teškom je zdravstvenom stanju. Ovo je grozno stanje za nas i snalazimo se najbolje što možemo.

 

Bez obzira na svoj invaliditet ja održavam kuću, a puno nam pomažu susjedi koji brinu o namirnicama i po potrebi odlaze u ljekarnu. Ipak bih vas molila savjet kako se ponašati u našem zajedničkom kućanstvu s ciljem da smanjimo mogućnost obolijevanja od koronavirusa? Čistim koliko mogu, ali odgovorite mi kako i s kojim sredstvima je najbolje održavati higijenu prostora?

ODGOVOR: Ako živite u kućanstvu s osobom koja pripada ranjivoj skupini (starije osobe ili kronični bolesnici):

Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih skupina provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao što su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite.

Vodite računa da se držite s ostalima na udaljenosti od 2 metra od ukućana iz ranjivih skupina i osigurajte im odvojen krevet ako je moguće.

Ovisno o uvjetima stanovanja dozvoljavaju, neka koriste zasebnu kupaonicu, ili barem zasebne ručnike poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku.

Preporučuje se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako u kućanstvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo oprati u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušite; ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.

Čišćenje i odlaganje otpada:

Prilikom čišćenja koristite preporučena sredstva za čišćenje površina s deklariranim virucidnim djelovanjem. Redovito čistite površine koje se često dodiruju poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola. Ovo je od osobite važnosti ako u kućanstvu imate osobu iz rizične skupine.

Otpatke (npr. papirnate maramice) i jednokratne krpe za čišćenje mogu se odložiti u jednokratne vrećice za smeće. Takvu vrećicu treba zatim staviti u još jednu vrećicu, čvrsto zavezati i držati odvojeno od drugog otpada.

Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner.

Drugi kućni otpad odlažite kao i inače.

Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi sljedećih aktivnih tvari: Etanol, Natrijev hipoklorit, Glutaraldehid, Izopropanol, Benzalkonijev klorid, Natrijev klorit.

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je: Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece.  Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje.  Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača.

In Portal

 

Povezane vijesti