Student sam s invaliditetom i zbog koronavirusa 'zaglavio' sam u inozemstvu

PITANJE: D. E. (22) Kao Erasmus student našao sam se van Hrvatske kada je krenulo ludilo s koronavirusom. Zbog invaliditeta i vlastite sigurnosti nisam se odmah vratio kući.

 

Trebam li se odmah vratiti kući ili mogu ostati na mobilnosti? Imam li pravo na stipendiju ako ostanem? Što ako se odlučim vratiti?

ODGOVOR: Dolazni Erasmus studenti koji su ostali u Hrvatskoj se i dalje za savjet ili pomoć mogu obratiti lokalnim sekcijama udruge Erasmus studentske mreže (ESN): https://www.esn.hr/local-sections u Hrvatskoj. Isto tako, odlazni hrvatski studenti se mogu za pomoć obratiti lokalnoj ESN sekciji u zemlji primateljici: https://esn.org/sections.

I ostanak i povratak sa sobom nosi određeni rizik te tu odluku kao punoljetne osobe sami donosite. Dobro je imati na umu da eventualni ostanak podrazumijeva i mogućnost promjene situacije te prestanak komercijalnih letova iz mjesta u kojem se nalazite.

Međutim, ako odlučite ostati na mobilnosti, a prihvatno visoko učilište organizira, primjerice, online praćenje nastave, bit će vam priznati troškovi do maksimalno ugovorenog iznosa u slučaju ostanka do kraja predviđenog trajanja mobilnosti. U tom će vam slučaju biti potreban Statement of Host Institution te će se iznos mjesečne potpore isplatiti na temelju datuma navedenih u dokumentu.

U slučaju odluke o povratku u Hrvatsku, a pritom namjeravate nastaviti mobilnost, odnosno vratiti se na inozemno visoko učilište, kad se uvjeti za to ostvare, dio dana proveden kod kuće obilježit će se kao interruption, a ugovor između Vas i visokog učilišta bit će produžen. Konkretni iznosi više sile bit će poznati tek na kraju mobilnosti.
Ako se uslijed situacije s koronavirusom odlučite prekinuti mobilnost i vratiti se u Hrvatsku, izdaje se Statement of Host Institution za stvarno trajanje mobilnosti i prema njemu se računa konačan iznos mjesečne potpore. Ako su nastali dodatni troškovi (puta i/ili smještaja) koji nisu uspjeli biti refundirani, javit ćete se svom Erasmus+ koordinatoru pa će Agencija za mobilnost i programe EU u kontaktu s njime odrediti koji iznos može biti dodatno financiran.

U svakom slučaju, važno je biti u kontaktu s matičnim visokim učilištem ili lokalnom sekcijom ESN-a, ako nikako niste u mogućnosti stupiti u kontakt s uredom za međunarodnu suradnju svog matičnog visokog učilišta.

Ako se želite hitno vratiti u Hrvatsku, svakako pokušajte stupiti u kontakt s najbližim hrvatskim veleposlanstvom. Popis kontakata diplomatskih misija i konzularnih ureda RH  nalazi se na stranici http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/dmkurh-u-svijetu/

Studenti koji imaju problema s povratkom u Hrvatsku te ne mogu stupiti u vezu s veleposlanstvom RH u zemlji u kojoj se nalaze, mogu se javiti na adresu e-pošte erasmus@mobilnost.hr .

In Portal

 

Povezane vijesti