Nije me pokolebao ni invaliditet, no zbog koronavirusa me hvata panika

PITANJE: D.R. (41) Uznemirena sam već duže vrijeme. Stanje u kojem živimo promijenilo je moj pogled na život. Nisam znala da sam toliko slaba osoba.

 

Prošla sam kroz brojne teške trenutke, izgubila zdravlje, obitelj i ostala sama s invaliditetom koji živim. Ali bila sam zadovoljna sobom i svojim načinom funkcioniranja. Bojim se ovog virusa o kojem bruji cijeli svijet. Mislim da imam napadaje panike. Koji su simptomi? Griješim li što sam počela piti lijekove koji me smiruju?

ODGOVOR: Panični napadaj je karakteriziran akutnom reakcijom straha koja je izrazito intenzivna i ima brojne popratne simptome.

Ova vrsta napada može, ali i ne mora, imati nikakav vanjski razlog ili provokativnu stimulaciju.

Uobičajeni simptomi koji prate panične napadaje su: ubrzan puls, lupanje ili preskakanje srca, jaka uznemirenost, znojenje ili drhtavica, poremećena ravnoteža, navala topline, uspuhanost, ponekad uz osjećaj gušenja, bolovi u prsima, podrhtavanje mišića cijelog tijela, mučnina ili slabost, vrtoglavica ili nesvjestica, poremećen ili zamućen vid, obamrlost ili trnci, osjećaj ‘gubljenja razuma’, strah od smrti.

Imajte u vidu da ne morate doživjeti sve simptome paničnih napadaja. Također, s obzirom na individualnost svakog paničnog napadaja, moguće je i da imate neke simptome koji gore nisu navedeni. Promjena okruženja često je najbrži način kako ublažiti napadaj panike. Ako ste u kući, izađite van. Ako ste u autu, zaustavite se i prošećite. Promjena okoline je za mnoge dovoljna da suzbije napad. Kod napadaja panike, strah je na određeni način njegov uzrok, a sve reakcije koje ga prate su posljedica. Kako biste uspješno prevladali panične napadaje, za početak je potrebno suočiti se sa samim strahom, a potom i upoznati sve simptome koji ga prate te ih naučiti kontrolirati. Čak i kada vas često muče napadi panike, lijekovi ne trebaju uvijek biti prvi izbor.

Logika i razum su trenutno najbolji saveznici u borbi protiv panike. Zbog toga je važno da zadržite smirenost, budete svjesni situacije, koristite se informacijama iz provjerenih izvora te osvijestite da će i ovo stanje proći.

In Portal