Trebam li, kao osoba s invaliditetom, ići u bolnicu tražiti novi termin za operaciju ili je pametnije čekati poziv?

PITANJE: T.V. (38) Čekao sam operativni zahvat i tada se dogodilo ovo izvanredno stanje pa su otkazani svi zahvati koji nisu hitni, a uz to sam u rizičnoj skupini kao osoba s invaliditetom.

 

Čuo sam u medijima kako će bolnice početi normalno funkcionirati. Možete li mi dati više informacija. Naime, ne znam ima li smisla ići u bolnicu i tražiti novi termin za operaciju ili čekati poziv iz bolnice?

ODGOVOR: Bolnički sustav u RH se, unatoč svojoj veličini, u zavidno kratkom roku prilagodio svim zahtjevima epidemije te osigurao vrhunsku zdravstvenu zaštitu oboljelima od COVID-19, ali istovremeno pružao i neodgodivu bolničku skrb hitnim i prioritetnim pacijentima (vulnerabilnim, onkološkim).

Sada se u skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom susreće s novim izazovima postupnog vraćanja redovitog rada, pod striktnim režimom pri kojem je imperativ zaštititi pacijente i zaposlenike bolnica od potencijalne zaraze koronavirusom. Bolnice će u sljedećim tjednima kontaktirati sve pacijente na listama čekanja (od protekla dva mjeseca i za naredne mjesece) kako bi isti bili obaviješteni o točnim terminima kada se trebaju javiti na obavljanje bolničkih usluga.

Pridržavajući se i dalje epidemioloških smjernica, bolnice će nastojati prilagodbom radnog vremena, ovisno o raspoloživosti zdravstvenih radnika, što prije nadoknaditi ranije planirane zdravstvene usluge za ožujak i travanj, kako bi se pacijentima osigurala potrebna zdravstvena zaštita.

Što se tiče primarne zdravstvene zaštite, za vrijeme epidemije liječnici su radili prema rasporedu radnog vremena kao i prije epidemije. Radi zaštite zdravlja zdravstvenih radnika i pacijenata te sprečavanja širenja koronavirusa, obavljali su se samo hitni i neodgodivi slučajevi, a ostalo, kao kroničnu terapiju, ordinirali su telekomunikacijskim kanalima.

Na neodgodive specijalističke preglede upućivalo se putem prioritetnog e-naručivanja i A5 uputnica kao konzultacija sa specijalistom na temelju medicinske dokumentacije bez prisustva pacijenta.

Za preglede i uzimanje briseva pri domovima zdravlja organizirane su takozvane COVID ambulante za djelatnost obiteljske i dentalne medicine.

In Portal