Kako, kao osoba s invaliditetom, mogu ostvariti pravo na naknadu plaće?

PITANJE: A.M. (29) Utvrđena mi je privremena nesposobnost za rad kao osobi s invaliditetom s obzirom na situaciju u kojoj smo trenutno.

 

Vidim da se stanje mijenja, pomalo normalizira, pa me interesira mogu li se javiti u HZZO kako bi mi dali upute što dalje. Ne znam kako ostvariti pravo na naknadu plaće. Možete li mi pomoći?

ODGOVOR: Zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (covid-19) Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva osigurane osobe i druge korisnike usluga HZZO-a, naročito one starije dobi, da privremeno odgode svoj dolazak u službene prostorije HZZO-a kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, a i radnike HZZO-a.

Radi omogućavanja ostvarivanja određenih prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, HZZO je iznimno omogućio podnošenje zahtjeva elektronskim putem na sljedeći način:

1. Zahtjevi za naknadu plaće osiguranika kojima je utvrđena privremena nesposobnost zbog izolacije isključivo se podnose putem e-mail adrese izolacija@hzzo.hr.

2. Ostali zahtjevi i podnesci u svrhu ostvarivanja prava kod HZZO-a (poput prijave na zdravstveno osiguranje), mogu se podnijeti, prema adresi osobe podnositelja, na e-mail adrese dostupne na poveznici https://www.hzzo.hr/vazno-kontakti-za-ostvarivanje-prava-iz-obveznog-zdravstvenog-osiguranja/. Zahtjevi upućeni na navedene e-mail adrese, osim izričitog određenja zahtjeva i naznake prava, obvezno moraju sadržavati sljedeće: ime i prezime, adresa, OIB ili MBO (matični broj osigurane osobe), kontakt telefon, te u svrhu autentifikacije pošiljatelja sken ili fotografiju identifikacijskog dokumenta (važeće osobne iskaznice izdane u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljanina treće zemlje).

Uveli su i info telefon - 033 62 88 88. Riječ je o privremenoj telefonskoj liniji, a ovaj broj osigurane osobe mogu nazvati svakog radnog dana od 8 do 16 sati te postaviti pitanje vezano za ostvarivanje prava iz obveznog ili dopunskog zdravstvenog osiguranja, te prava na rodiljne i roditeljske potpore. 

Određene informacije u vezi s HZZO-om možete dobiti i putem sustava e-Građani i 'Portala zdravlja' poput podataka o izabranom doktoru obiteljske (opće) medicine, ginekologu, doktoru dentalne medicine, te podataka o laboratorijskim nalazima, izdanim lijekovima i slično. Više informacija u vezi usluga HZZO-a za e-Građane možete pronaći na poveznici https://www.hzzo.hr/e-gradani/hzzo-za-e-gradane/.

In Portal

 

Povezane vijesti