Kako, kao osoba s invaliditetom privremeno nesposobna za rad, mogu i dalje ostvarivati prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja

PITANJE: A. M. (29) Utvrđena mi je privremena nesposobnost za rad kao osobi s invaliditetom s obzirom na situaciju nastalu pandemijom koronavirusa.

 

Vidim da se stanje mijenja, pomalo kao normalizira, pa me interesira mogu li se javiti na HZZO kako bi mi dali upute što dalje? Ne znam kako ostvariti pravo na naknadu plaće? Možete li mi pomoći?

ODGOVOR: Zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva osigurane osobe i druge korisnike usluga HZZO-a, naročito one starije dobi, da privremeno odgode svoj dolazak u službene prostorije HZZO-a kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, a i radnike HZZO-a.

Radi omogućavanja ostvarivanja određenih prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, HZZO je iznimno omogućio podnošenje zahtjeva elektronskim putem na sljedeći način:

1. Zahtjevi za naknadu plaće osiguranika kojima je utvrđena privremena nesposobnost zbog izolacije isključivo se podnose putem e-mail adrese: izolacija@hzzo.hr.

2. Ostali zahtjevi i podnesci u svrhu ostvarivanja prava kod HZZO-a (poput prijave na zdravstveno osiguranje), mogu se podnijeti, prema adresi osobe podnositelja, na e-mail adrese dostupne na poveznici www.hzzo.hr/vazno-kontakti-za-ostvarivanje-prava-iz-obveznog-zdravstvenog-osiguranja.

Zahtjevi upućeni na navedene e-mail adrese, osim izričitog određenja zahtjeva i naznake prava, obvezno moraju sadržavati sljedeće: ime i prezime, adresa, OIB ili MBO (matični broj osigurane osobe), kontakt telefon, te u svrhu autentifikacije pošiljatelja scan ili fotografiju identifikacijskog dokumenta (važeće osobne iskaznice izdane u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljanina treće zemlje).

Uveli su i info telefon  - 033 62 88 88. Riječ je o privremenoj telefonskoj liniji čiji je broj 033 62 88 88 s cijenom lokalnog poziva. Ovaj broj osigurane osobe mogu nazvati svakog radnog dana od 8 sati do 16 sati te postaviti pitanje vezano za ostvarivanje prava iz obveznog ili dopunskog zdravstvenog osiguranja, te prava na rodiljne i roditeljske potpore. 

Određene informacije u vezi s HZZO-om možete dobiti i putem sustava e-Građani i Portala zdravlja poput:  podaci o izabranom doktoru obiteljske (opće) medicine, ginekologu, doktoru dentalne medicine, podaci o laboratorijskim nalazima, izdanim lijekovima i sl.

Više informacija o u vezi usluga HZZO za e-Građane možete pronaći na poveznici: www.hzzo.hr/e-gradani/hzzo-za-e-gradane.

In Portal

 

 

Povezane vijesti