Osoba sam s invaliditetom i tjelesno aktivna od kada sam uvidjela koliko mom tijelu pomaže vježbanje

PITANJE: B. P. (50) Upravo sam pročitala članak o Međunarodnom danu tjelesne aktivnosti. Osoba sam s invaliditetom i tjelesno aktivna od kada sam uvidjela koliko mom tijelu pomaže vježbanje i kretanje u prirodi.

 

Trenutno smo svi u kaosu sami sa sobom i životom koji nam se nameće. Stoga bih molila da nam napišete nešto o važnosti svakodnevne aktivnosti. Naravno, svatko od nas prema svojim mogućnostima.

ODGOVOR: Svjetska zdravstvena organizacija, kao koordinirajuće tijelo međunarodnog javnog zdravstva, promiče zdrave stilove života i navodi redovitu tjelesnu aktivnost kao jedan od najvažnijih preduvjeta dobrog zdravlja. U tu svrhu je 2003. godine i pokrenula inicijativu da se 10. svibnja, na nacionalnoj razini, provode aktivnosti kojima se promiče redovita tjelesna aktivnost. Taj dan je poznat kao Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, odnosno Dan kretanja za zdravlje (Move for Health Day).

Redovita umjerena tjelesna aktivnost jedan je od najlakših načina za postizanje i očuvanje zdravlja. Ona omogućuje sprečavanje ili kontrolu nekih bolesti, kao što su one srca i krvožilja, dijabetes, debljina i osteoporoza. Tjelesnom aktivnošću povećava se razina energije, smanjuje stres, krvni tlak i razina kolesterola u krvi. Smanjuje se i rizik nekih vrsta karcinoma, naročito debelog crijeva.

Redovite aktivne igre pomažu zdravom rastu i razvoju djece i mladih ljudi. Kod njih se tako povećava samopouzdanje, samopoštovanje i osjećaj uspješnosti. Za zdravo starenje vrlo su važni razvoj i očuvanje kvalitete života i neovisnosti. Dnevna tjelesna aktivnost i nemoćnima pomaže očuvati pokretljivost i povećati razinu energije, a nerijetko i spriječiti razvoj nemoći. Tjelesna aktivnost predstavlja bilo koju vrstu kretanja koja povećava energiju (sagorijevanje kalorija). Jednostavno, kretanje! Kada žustro hodate, plešete, čistite kuću ili hodate uz stepenice, krećete se za zdravlje.

In Portal

 

Povezane vijesti