Kao žena s invaliditetom ne znam kako se nositi sa stresnim situacijama

PITANJE: V. Z. (33) Zadovoljna sam što mi se zbog invaliditeta dala mogućnost rada od kuće. Ipak, sama sebi namećem previše zadataka i stalno sam u nekoj napetosti. Uzrujam se na svaku sitnicu.

 

Ne znam kako se nositi sa stresnim situacijama. Općenito živim neurednim životom, nemam apetita, premalo spavam i osjećam stalan umor. Kako sama sebe dovesti u neko mirnije stanje? Ima li načina za stvaranje zdravih navika u mojim godinama?

ODGOVOR: Kratkotrajni stres može biti dobar i poticajan za organizam, no dugotrajne i stresne situacije negativno djeluju na tijelo i čine nas podložnijima zdravstvenim tegobama. Iako ne možemo u potpunosti izbjeći stres, možemo naučiti nositi se s njim bolje uz pomoć različitih tehnika opuštanja, zdrave prehrane i pravilnog odabira kozmetike.

Pokušajte prihvatiti neke od sljedećih savjeta:

Brinite o svojoj koži, čak i ako ste umorni ili pod stresom. Čišćenje i hidratacija osnove su svakodnevnog režima za njegu kože.

Redovito vježbajte. Odaberite aktivnost koja umiruje živčani sustav poput joge ili thai chija, ili bilo koju drugu rekreaciju koja vas čini sretnima.

Svaki dan napravite nešto što volite, premda tome posvetili 10-15 minuta. To može biti čitanje knjige, šetnja ili opuštajuća kupka.

Koliko god je sigurno, boravite u prirodi – zeleno okruženje u trenutku snižava hormone stresa.

Iskušajte različite tehnike opuštanja, poput tapkanja (EFT), meditacije ili vježbi disanja.

Osigurajte si kvalitetan san od 7-8 sati.

Postavite granice. Naučite reći „ne“ kad nemate vremena i kad ste iscrpljeni.

Napuni šalicu kavom ili čajem. Gutljaj omiljenog toplog napitka u mozgu aktivira centar za nagrađivanje, te sprječava dehidraciju koja također može prouzrokovati stres. Osim toga, ovisnici o kofeinu šalicom će kave osjetiti trenutno olakšanje u onim najgorim trenucima.

Hrana je ključ za smanjenje tjeskobe. Svaki dan započnite zdravim doručkom. Preporučujemo namirnice kao što su kuhana jaja koja su bogata proteinima i kolinom - esencijalnim nutrijentom čiji je nedostatak povezan s povećanom tjeskobom. 

Isto tako, konzumirajte što više cjelovitih žitarica, lisnatog povrća i namirnica bogatih fitonutrijentima koji će pomoći smanjiti anksioznost. 

Kada smo pod stresom tada smo i gladni. Pojavom anksioznosti pada i šećer u krvi, pa bi tada bilo najpametnije pojesti neku čokoladicu, energetsku pločicu ili šaku oraha.

I upamtite, nemojte samo misliti na ono što morate. Mislite i radite ono što želite.

In Portal