Humor mi je kao osobi s invaliditetom neopisivo važan, a neki me zbog čestog smijanja gledaju kao da sam lud

PITANJE: O. T. (27) Oduvijek se volim smijati. U ovo ludo vrijeme mnogi me gledaju kao da sam lud.

 

Neki si daju slobodu i čak me upozoravaju kako nije vrijeme za smijeh i dijeljenje veselih sadržaja na društvenim mrežama. Meni humor pomaže, ne samo u svakodnevnom životu. Kad se smijem ne mislim na svoje loše zdravlje i probleme koje mi invaliditet stvara u svemu što radim.

Jesu li došla vremena kada moram kontrolirati svoje smiješne ispade? Imaju li pravo oni koji tvrde da se moram uozbiljiti i skinuti taj osmijeh s lica dok se stanje ne smiri?

ODGOVOR: Neka istraživanja potvrdila su kako smijeh ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, pa čak i na percepciju boli. Istraživanje Sveučilišta u Oxfordu pokazalo je da samo 15 minuta gledanja humorističnog sadržaja utječe na povećanje praga boli za čak 10 posto.

Naime, uslijed smijanja, u našem tijelu se ispušta hormon endorfin koji, osim što blagotvorno djeluje na naš organizam i podiže našu sposobnost 'ignoriranja' boli.

Također, smijanjem umanjujemo stres, te uzrokujemo niz pozitivnih promjena u našem tijelu, poput onih kratkoročnih (npr. stimuliranje raznih organa poput srca i pluća, opuštanje mišića, regulacija stanja izazvanih stresom itd.), ali i dugoročnih.

Pritom ne treba zaboraviti da je humor veliki osnaživač socijalnih odnosa, pa dijeljenjem humorističnog sadržaja putem društvenih mreža, osim što pomažemo svom tijelu u otpuštanju stresa također jačamo socijalne odnose, koje je u ovim trenutcima iznimno važno njegovati.

Dugoročno gledajući, smijeh nam pomaže da se lakše nosimo s teškim situacijama. I premda mnogi događaji u našem životu zahtijevaju ozbiljnost i discipliniranost, kao što je to trenutačna situacija suočavanja s koronavirusom, upravo humor mnogima od nas pomaže u podizanju raspoloženja.

Osim što potiče dobro raspoloženje, smijeh je djelotvorni obrambeni mehanizam koji pomaže ljudima u kriznim životnim situacijama, dajući im snagu da ih uspješno prebrode i pružajući vjeru u budućnost. 

Smijte se što više i što češće.

In Portal