Zbog bolesti koja me je dovela do invaliditeta, internet mi je postao najbolji prijatelj

PITANJE: T. B. (36) Dosta mi je proturječnih stavova i zato želim čuti točnu informaciju. Meni je zbog bolesti, koja je dovela do invaliditeta, internet postao najbolji prijatelj.

 

Kad nisam na laptopu ili mobitelu osjećam se loše. Čak i kad sam u društvu otvaram internet i tipkam, iako sam svjestan da to nije u redu. Partnerica me često upozorava kako puno gubim stavljanjem interneta ispred obitelji i prijatelja. Čak kaže da mi je nizak imunitet izazvan time što premalo vremena provodim u prirodi, jer izbjegavam izlete. Bojim se, ako odem negdje u divljinu, mogu izgubiti wi-fi. Ima li znanstvenih dokaza za tvrdnje moje partnerice?

ODGOVOR: Studije pokazuju da previše interneta šteti vašem imunološkom sustavu. Sveučilište iz Swansea otkrilo je kako ljudi koji su previše ovisni o internetu mogu 'uloviti' više prehlada i gripe od onih koji su manje online. Istraživanje je obuhvatilo 500 osoba u dobi između 18 i 101 te se otkrilo da oni koji idu previše na internet imaju do 30 posto više simptoma prehlade i gripe od onih koji nisu toliko često na internetu. Internet ovisnici pate i od stresa kada nisu online te to djeluje na razine kortizola – hormona koji utječe na imunološki sustav.

Zajedničko istraživanje britanskih, australskih i američkih znanstvenika sa sveučilišta Oxford, Kings College, Manchester, Western Sydney i Harvard pokazalo je da što češće koristimo internet, to nam se pažnja više rasipa. Time se umanjuje sposobnost mozga da se koncentrira na samo jedan cilj, a to otežava i postizanje ciljeva. Navedeno potvrđuju znanstvenici na američkom sveučilištu Pennsylvania State navodeći da osobe koje neumjereno surfaju internetom postaju površne, pa slabije razumiju složene tekstove i ideje.

Istraživači s američkog sveučilišta California Berkeley ustanovili su da se mozak može naviknuti na internetsko surfanje te ono postaje samo sebi svrhom, bez ikakvog dubljeg smisla. Pritom se mozak pretrpava nepotrebnim informacijama – znanstvenici to uspoređuju s takozvanim praznim kalorijama iz brze hrane, upozoravajući: valja se čuvati takve 'nezasitnosti' jer ona oslabljuje sposobnost rasuđivanja.
Istraživanja pokazuju da nas cjelodnevni boravak na internetu i tipkanje po mobitelu čine manje sretnima. Zbog toga trpi naš stvarni svijet, naši odnosi s prijateljima i obitelji. Budući da je upravo to ono što je realno i bitno, možda biste mogli katkada namjerno zaboraviti mobitel i internet kako biste se družili s ljudima koji su vam zaista bitni.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti