ELON MUSK Tajkunova tvrtka Neuralink omogućit će paraliziranim ljudima da hodaju

Musk smatra da njihovi čipovi i elektrode mogu popraviti gotovo sve što nije u redu s mozgom, kao i poboljšati vid i memoriju

 

Tvrtka je već ranije stvorila fleksibilne ‘niti’ koje se mogu implantirati u mozak bez nanošenja štete, za razliku od postojećih tehnika. Kako se navodi u radu potpisanom od strane Elona Muska i Neutralinka, ‘niti’, koje su tanje od ljudske dlake, mogu prenijeti veliku količinu podataka.

Neuralink je izgradio i robota koji može vidjeti u rupe izbušene u lubanji i zatim precizno u njih postaviti žice. Svaka žica je četiri puta tanja od ljudske dlake i nosi desetke elektroda. Njihov dizajn i sastav čine ih dovoljno čvrstima da prođu kroz moždano tkivo, navodi Neuralink. Leće i softver za računalni vid pomažu robotu da izbjegne krvne žile, smanjujući oštećenja mozga i stvaranje ožiljnog tkiva.

U istraživačkom radu, Neuralink je rekao da je obavio najmanje 19 operacija na životinjama sa svojim robotima i uspješno postavio žice u oko 87 posto operacija.

Predsjednik Neuralinka Max Hodak još je prošle godine rekao da će tražiti odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove da započne klinička ispitivanja na ljudima ove godine. Prijedlog je da se izbuše četiri 8-milimetarske rupe u lubanje paraliziranih pacijenata i ubace implantati koji će im omogućiti da upravljaju računalima i pametnim telefonima pomoći misli.

Sada, Musk smatra da njihovi čipovi i elektrode mogu popraviti gotovo sve što nije u redu s mozgom, kao i poboljšati vid.

- Uređaj na kojem trenutno radimo promjera je oko inča. Ima bateriju i bluetooth i punjač, a elektrode u mozak implantira robot - kaže milijarder.

- Može pomoći kod niza ozljeda mozga, od epilepsije do moždanog udara, kontrole mišića, memorije i vida - prenosi Muskove riječi britanski The Sun.

- Kad kažem da ćemo pokušali to implantirati u osobu u idućih godinu dana, mislim upravo to, da ćemo vratiti neku funkcionalnost koju su izgubili.

 

Autor: Damir Fatušić