Instant formula za kvalitetniji seksualni život osoba s invaliditetom

PITANJE: C. P. (36) Usprkos tjelesnom invaliditetu od rođenja uvijek sam vodio normalan život. Puno su pomogli stavovi mojih roditelja koji nisu dozvolili da padam u depresiju i nalazili su načine za izlaz iz problema koji nosi invaliditet.

 

Vjerojatno zahvaljujući samopouzdanju i otvorenom stavu nisam imao problema ni s vezama. Ipak, sada sam u situaciji da ne znam što i kako dalje. U vezi sam dvije godine, sve je donedavno bilo u redu. Ali moja djevojka koja tvrdi da ne želi prekid zaključila je da su seksualni odnosi precijenjeni i misli da možemo nastaviti vezu i bez njih.

Odnos nam je postao čudan, viđamo se i oboje se pravimo kao da je sve u redu. No, osjeća se napeta atmosfera i šutnja je postala svakodnevno stanje. Razmišljam bi li nam mogao pomoći seksualni terapeut? Kome se obratiti za takav vid pomoći? Ili ostaviti da vrijeme učini svoje bez traženja pomoći?

ODGOVOR: Seksualna terapija je vrsta psihoterapije putem koje možete pronaći odgovor na pitanja o seksualnoj funkciji, seksualnim emocijama i intimi općenito.

Može se raditi individualno ili s partnerom. Pokazala se učinkovitom kod svih osoba, nevezano o spolu, dobi ili spolnoj orijentaciji. Ona je oblik psihoterapije usmjeren na prihvaćanje vlastite seksualnosti, na probleme s opuštanjem u seksu, kao pomoć u ostvarivanju međusobnog povjerenja i emocionalne povezanosti potrebnih za ostvarivanje seksualno zdrave veze, kao pomoć u ostvarivanju i/ili unapređivanju seksualne komunikacije, kao pomoć u prilagodbi situacije izazvanoj seksualnim problemom ili ograničenjem, kao pomoć kod seksualno zlostavljanih ili u izražavanju seksualnosti, kao edukacija o poboljšanju kvalitete seksualnog užitka, utemeljenog na znanjima Zapada i Istoka, kao način upotrebe seksualne energije za duhovni razvoj i sl.

Želite li rješavati seksualnih problema slobodno se obratite hrvatskim seksualnim terapeutima čije adrese možete naći na stranicama www.seksualni-terapeut.com www.hdst.hr.

Bez obzira hoćete li potražiti seksualnog terapeuta poslušajte savjet dr. Marty Kleina, američkog stručnjaka za seksualnost, bračnog savjetnika i seksualnog terapeuta: Postoji instant-formula za kvalitetniji seksualni život bez odlaska liječniku, a sadržana je u ove tri riječi: komunikacija, komunikacija i opet komunikacija!“

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti