Kuća zagrebačkog Caritasa za smještaj obitelji s teško bolesnom djecom

Caritas Zagrebačke nadbiskupije otvorio je obiteljsku kuću u zagrebačkom naselju Vukomerec za smještaj obitelji s područja Hrvatske te Bosne i Hercegovine tijekom liječenja njihove teško bolesne djece u zagrebačkim bolnicama

Riječ je uglavnom o skromnim i siromašnim roditeljima koji nerijetko i posljednji novčić daju za liječenje djeteta te im je jedina mogućnost kako bi bili uz dijete da se obrate Caritasu.

Za oporavak teško bolesnog djeteta, uz odgovarajuću liječničku skrb, jednako je presudna stabilna i mirna obiteljska situacija. Osobito je teška situacija kada bolesno dijete svakoga dana mora dolaziti u bolnicu, a za to treba prevaliti put od više stotina kilometara.

Kuća je opremljena svim potrebnim sadržajima za dostojanstven život, a korisnicima se pruža besplatno stanovanje, prehrana, higijenski pribor, odjeća, obuća, savjetovanje i psihosocijalna podrška. Korisnici imaju pravo boravka u kući dok traje razlog smještaja u Zagrebu.

Ovim projektom osigurava se djeci pravo na liječenje te mogućnost da njihovi roditelji budu uz njih tijekom čitavoga liječenja. Istraživanja pokazuju da 1/3 djece brže ozdravi ukoliko se liječe uz svakodnevnu prisutnost roditelja te da bolničko osoblje učinkovitije radi sa smirenom djecom.

Projekt se ne provodi u sklopu sustava socijalne skrbi niti se financira od države nego je čisti izraz karitativne solidarnosti s bližnjim u nevolji. Izvori financiranja projekta su vlastita sredstva i donacije građana i pravnih osoba.

Izvor: laudato.hr