Imam problema s kožom i disanjem, što je posljedica mog invaliditeta, no više me plaše alergije

PITANJE: S. R. (23) Nedavno sam bila prisutna u trenucima burne alergijske reakcije na školjke i plodove mora. Veoma me to preplašilo.

 

Inače imam problema s kožom i disanjem, no to je posljedica mog invaliditeta. Kao mala sam voljela jesti ribu, ali više je ne jedem. Znam da bi trebalo jesti ribu i plodove mora, ali kod mene je prisutan strah od alergije i gušenja. Koji su simptomi alergijske reakcije? Može li se biti alergičan istodobno i na ribu i plodove mora?

ODGOVOR: Ova vrsta alergije nema nikakve veze s alergijom na ribu, pa ako ste alergični na plodove mora vjerojatno bez problema možete jesti ribu.  Neki alergeni riba su termostabilni, a drugi termičkom obradom gube alergogenost. Osoba može biti alergična na samo jednu vrstu ribe ili na ribe različitih vrsta.

Plodovi mora koje morate izbjegavati ako ste alergični na: školjke, rakovi, jastog, dagnje, hobotnica, kamenice, škampi, lignja, češljače.

Ova vrsta alergije može se javiti bilo kada,  a najčešće kod osoba srednje dobi. Jednom kad se alergija razvije, vjerojatno će vas pratiti ostatak života. Postoje određeni faktori koji utječu na alergije, a ako netko u obitelji pati od ovog problema, vjerojatno ćete ga i vi imati. Neki ljudi su alergični na samo jednu vrstu školjki i mogu jesti druge vrste školjki, dok neke osobe moraju izbjegavati sve vrste školjki. Alergija na školjke češća je kod odraslih nego kod djece, i češća kod žena nego kod muškaraca.

Osobe s alergijom na morske plodove mogu reagirati i na paru od kuhanja jela od morskih plodova.

Kako se može raditi o alergijskoj reakciji koja može ozbiljno ugroziti život, važno je prepoznati simptome i reagirati na vrijeme. Simptomi se obično javljaju par minuta ili sati nakon jela, a mogu biti blagi ili ozbiljni. 

Ovo su neki od njih: svrbež, osip, oticanje usana, mučnina, povraćanje, kašalj, proljev, bol u prsima, bol u trbuhu.

Ovo su najozbiljniji simptomi alergije koji zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć: oticanje grla, poteškoće pri disanju, nizak krvni tlak, ubrzan puls, vrtoglavica, gubitak svijesti.

Autor: In Portal