Moja partnerica tvrdi da mi je invaliditet oduzeo empatiju

PITANJE: M. P. (40) Zakinut sam za brojna iskustva osoba koje nemaju zdravstvenih poteškoća. Moj invaliditet je trajno stanje.

Osobe s invaliditetom

 

Nemam problema u materijalnom položaju ni stres kao oni koji su zaposleni. Vrijeme mogu organizirati kako želim, ali nezadovoljan sam svijetom koji me okružuje. Sumnjam u dobre namjere ljudi koji mi pomažu, jer to rade za novac. Zato sam zadovoljan u vlastitom svijetu i ne ignoriram tuđe probleme.

Partnerica me optužuje da sam egoistična osoba i muškarac koji nema suosjećanja za nju i druge. Tvrdi da mi je invaliditet oduzeo empatiju. Kako se to može postati osoba koja suosjeća? Kako zadovoljiti njezinu potrebu za muškarcem koji će suosjećati?

ODGOVOR: Suosjećanje je sućutna svijest i duboko razumijevanje tuđe nevolje ili patnje uz želju da toj osobi nevolju ili patnju učinimo podnošljivijom. Ono je unikatna ljudska kvaliteta.

Patnja je stanje u kojem je organizam pomaknut iz svoje prirodne metaboličke ravnoteže. Ona je alarmantni mehanizam, biološki signal, koji upozorava organizam  da trenutno stanje ne podržava njegove potrebe te da to stanje ugrožava egzistenciju. Patnja je ponekad neizbježna, ali je isto tako i potrebna kako bismo mogli učiniti korak prema naprijed.

Empatija i suosjećanje jedne su od ključnih socijalnih vještina koje omogućuju razvoj suradnje, tolerancije, razumijevanja i međusobnog pomaganja. Iako danas imamo više prilika nego ikada za digitalno povezivanje s drugim ljudima, nedostatak komunikacije licem u lice doveo je do pada empatije.

Neizbježne stresne emocije, poput brige i sumnje, lako nadvladaju suosjećanje. Kada osvijestimo svoje osjećaje, identificiramo ih i prihvatimo možemo se poistovjetiti s drugima. Svijet u kojem nema empatije i svi žive zatvoreni u osobne ljušture imuni na potrebe drugih bio bi strašan. Iz tog razloga morate raditi na osobnom razvoju sposobnosti empatije. Za to je neophodno ponekad zaboraviti na sebe i vlastiti ego. I dalje svjesni svog stanja možete barem nakratko pokušati doživjeti bogati unutarnji svijet drugog ljudskog bića, u vašem slučaju partnerice.

Autor: In Portal