Što poduzima Ministarstvo kulture kako bi umjetnost bila dostupna i osobama s invaliditetom

PITANJE: N. P. (32) Osoba s invaliditetom postao sam u dvanaestoj godini, završio srednju školu i tada se osamostalio. U vrijeme ove pandemije ostao sam bez posla, ali s puno vremena koje mogu iskoristiti kako želim.

Student s invaliditetom

 

Uvijek me fascinirala umjetnost, ali o njoj samo čitam. Iz tog razloga me interesira što poduzima Ministarstvo kulture kako bi umjetnost bila i nama dostupna. Što je s kulturnim sadržajima za osobe s invaliditetom? Koje institucije imaju program prilagođene osobama s invaliditetom, a posebno me zanima slijepim?

ODGOVOR: Kultura doprinosi razvoju cijelog društva i socijalnoj koheziji te stoga kulturni sadržaji moraju biti jednako dostupni svima. Integracija osoba s invaliditetom u društvo, poticanje i afirmiranje osoba s invaliditetom kao stvaratelja kulture i korisnika kulturnih usluga, jedna je od važnih smjernica djelovanja Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Putem javnog poziva financiraju se programi udruga unutar kojih djeluju osobe, ali i programi kulturnih institucija koji su namijenjeni povećanju dostupnosti umjetničkih sadržaja osobama s invaliditetom, edukaciji osoblja ili organizaciji umjetničkih sadržaja prilagođenih osobama s invaliditetom.
Javne pozive, odnosno natječaje za financiranje programa možete pogledati na stranicama Ministarstva kulture i medija.
Posebno se podupiru i investicijska ulaganja namijenjena uklanjanju arhitektonskih barijera te danas, bez poštivanja standarda dostupnosti, muzeji, galerije i kazališta ne mogu dobiti odobrenja projekata.
U Hrvatskoj je tako danas u potpunosti dostupno 37 od ukupno 145 muzejskih ustanova (kojih sa zbirkama ima 191), a 22 muzeja ili umjetničke zbirke djelomično su dostupne.

Institucije s prilagođenim i/ili specijaliziranim programima za osobe s invaliditetom: Galerija Klovićevi dvori, Moderna galerija, Muzej Grada Zagreba
Institucije i udruge čiji rad financira ili sufinancira Ministarstvo kulture i medija: Tiflološki muzej, Hrvatska knjižnica za slijepe, Dramski studio slijepih i slabovidnih Novi život, Udruga za kulturu osoba oštećena sluha Svijet tišine, Hrvatski savez slijepih, Društvo tjelesnih invalida, Hrvatski savez gluhih i nagluhih osoba.
U sklopu stalnog postava Moderne galerije nalazi se i Taktilna galerija koju je otvorila i osmislila autorica Nataša Jovičić, čije multisenzorsko pomagalo DiTACTA pomaže slijepim i slabovidnim osobama da dožive vizualne kulturne sadržaje. Riječ je o metodologiji kojom se na specifičan način interpretira umjetničko djelo - putem taktilnih dijagrama opisuju se elementi forme, kao i najteže razumljive pojmove za slijepe osobe: svjetlost, perspektiva i boja. Izložbe pojedinačnih umjetničkih djela popraćene su i neophodnim audiovodičem.
Edukativno pomagalo DiTACTA nastalo je na temelju suradnje sa znanstvenicima, a autorica ga stalno unaprjeđuje novim saznanjima i promjenama u daljnjim interpretacijama temeljenima na odazivu publike i prijedlozima slijepih i slabovidnih osoba.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti