Svjetski dan artritisa: Koliko znamo o bolesti koja ne bira žrtve?

Artritis je jedno od najčešćih oboljenja koji opisuje oko stotinu bolesti koje dovode do upale vezivnog tkiva ili degeneracije zglobne hrskavice, a može zahvatiti zglobove u bilo kojem dijelu tijela

Artritis je autoimuna bolest do koje dolazi zbog poremećaja u modulaciji imunosnih stanica koje napadaju vlastito tkivo. Tri najčešća oblika artritisa su osteoartritis, reumatoidni artritis i giht. Najčešće obolijevaju stariji ljudi, ali bolest se javlja i kod mlađe populacije. Danas se sa sigurnošću ne zna što bi moglo biti neposredni uzrok bolesti, iako je učinjen napredak u razumijevanju geneze ove bolesti. Pretpostavlja se da su okidači bolesti mikroorganizmi (bakterije, virusi), te autoimuni poremećaji u samom organizmu, a značajnu ulogu ima i genetski faktor.

Osteoartritis, kristalno -induciran degenerativna bolest zglobova ili artroza je progresivna bolest hrskavice i najčešći oblik artritisa.
Giht, također zvan kristalno induciran artritis, je artritično stanje koje nastaje kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima. Giht najčešće utječe na veliki zglob nožnog palca, ali može utjecati i na druge  zglobove (koljeno, gležanj, stopalo, ruka, ručni zglob i lakat), rijetko može utjecati na ramena, kukove ili kralježnicu. Giht se ne širi od zgloba do zgloba.
Reumatski artritis teška je, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koja se najviše očituje na zglobovima. Procjenjuje se da danas u Europi od reumatskih bolesti boluje više od 300 milijuna ljudi, od čega više od tri milijuna boluje od reumatoidnog artritisa. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija ovo desetljeće proglasila „Desetljećem kostiju i zglobova“ u sklopu kojeg se 12. listopada obilježava i Svjetski dan borbe protiv reumatskog artritisa. „Desetljeće kostiju i zglobova“ proglasilo je 2000. godine Svjetska Zdravstvena organizacija, dok je „Hrvatski nacionalni odbor Desetljeća kostiju i zglobova“ osnovan 2004. godine. Hrvatska je jedna od 58 zemalja članica koje podupiru „Desetljeće kostiju i zglobova“ s ciljem povećanja svijesti o socijalnom i ekonomskom opterećenju mišićno-koštanih bolesti za društvo, promoviranje opravdanosti prevencije i liječenja, ohrabrenja bolesnika da brinu o svojem zdravlju te poticanje istraživanja za poboljšanje, sprječavanje i liječenje.
Remisija, udruga oboljelih od reumatoidnog artritisa čiji članovi se zalažu za bolju dostupnost skupih bioloških lijekova za liječenje reumatoidnog artritisa obilježit će Svjetski dan artritisa 12. listopada na Cvjetnom trgu, gdje će građani imati priliku saznati više o artritisu i njegovom liječenju od samih stručnjaka koji će davati savjete i informacije zainteresiranima.
Iako su biološki lijekovi, koji čuvaju površine zglobova i pomažu vraćanju radne sposobnosti, registrirani i kod nas, nedostupni su bolesnicima zbog visoke cijene i relativno niskih proračuna klinika i zavoda. Većina liječnika smatra da bi ti lijekovi mogli postati dostupniji kada bi bili uvršteni na listu posebno skupih lijekova pa traže od zdravstvene administracije da oboljelima omoguće terapiju i dostojanstven život.

B. Ravlić