Živim s majkom koja mi je od velike pomoći s obzirom na moj invaliditet

PITANJE: S. L. (34) Živim s majkom koja mi pomaže u nekim stvarima koje ne mogu sama s obzirom na moj invaliditet. Imam lijekove koje uzimam povremeno prema stanju bolesti. O svojoj terapiji brinem sama u dogovoru s liječnikom.

Žena u kolicima

 

Zabrinula sam se za mamu nakon što sam u njezinoj sobi pronašla kutiju punu raznih lijekova za koje znam da ih treba, ali koje i ne poznajem. Nekima je već odavno istekao rok trajanja. Svoje lijekove čuvam u svojoj sobi, ali ne znam da li je to ispravno? Gdje je najbolje čuvati lijekove? Mama i ja rijetko izlazimo s obzirom na situaciju s koronavirusom, pa me zanima što bi svakako trebalo imati u kućnoj ljekarni?

ODGOVOR: Obavezno bacite lijekove s istekom roka trajanja kao i one otvorene koji stoje duže vrijeme. Prije no što spremite lijek, pročitajte upute. Neki lijekovi mogu se držati na sobnoj temperaturi, a drugi se moraju čuvati u hladnjaku i to nakon otvaranja. Svakako čuvajte upute o lijeku u kutiji s lijekom. Ako vam živa ili termometar kažu da je u prostoriji više od 25 Celzijevih stupnjeva, većinu lijekova (pa i kozmetičkih proizvoda) trebalo bi prebaciti u hladnjak ili u prostoriju koja je zaštićena od direktnog izvora topline, svjetlosti i vlage.

U slučaju da se lijekovi izlažu nepovoljnim uvjetima, može doći do otapanja, raspadanja djelatnih tvari te smanjenja djelotvornosti. Može doći i do promjene organoleptičkih svojstava, odnosno boje, konzistencije mirisa i okusa samih lijekova. Farmaceuti kažu da se i antibiotici tijekom ljeta trebaju čuvati u hladnjaku jer će na sobnoj temperaturi izgubiti stabilnost i djelotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore i inzulinske injekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 Celzijevih stupnjeva.

S hladnoćom ne treba pretjerivati jer će sve ispod nule ponovno smanjiti djelotvornost lijekova. Brojni lijekovi vizualno izgledaju drugačije nakon što se pokvare, a stručnjaci upozoravaju da se vodite jednostavnim testom – ako izgleda drugačije od uobičajenog, ne koristite taj lijek.

U kućnoj ljekarni bi se trebali nalaziti: sredstvo za dezinfekciju, sredstvo za opekline s pantenolom (savjetuje se sprej), sredstvo za liječenje rana, antihistaminici, antipiretici (po potrebi sirup za snižavanje temperature za djecu), toplomjer, analgetici, sirup protiv kašlja, antifugali, aktivni ugljen, sterilna gaza, flasteri, zavoji, škare i pinceta.

 I najvažnije pravilo: držati lijekove izvan dohvata male djece.

Autor: In Portal