Već dugo se preko Facebooka dopisujem s djevojkom koja ima invaliditet

PITANJE: M. P. (36) Već dugo se preko Facebooka dopisujem s djevojkom koja ima invaliditet. Zbog ove situacije izazvane pandemijom ona ima velikih problema s pronalaskom osoba koje bi joj pomogle u svim potrebama normalnog funkcioniranja.

Osobe s invaliditetom

 

I sam imam lakši tjelesni invaliditet, ali mogu samostalno sve obaviti. Živim u drugom gradu i predložio sam joj da doselim k njoj dok se situacija ne popravi. To bi bila prilika da se bolje upoznamo, a istovremeno bih joj mogao pomoći. Znam da je koči strah od prevare. Imala je neugodna iskustva i želim joj dokazati da mi može vjerovati.

Spreman sam i na vađenje uvjerenja da se protiv mene ne vodi kazneni postupak. Prijateljica joj je sugerirala da to traži od mene. Gdje mogu izvaditi uvjerenje da se protiv mene ne vodi kazneni postupak? Kako? Koja je cijena?

ODGOVOR: Uvjerenje da se ne vodu kazneni postupak može se dobiti: putem sustava e-Građani te u općinskom sudu. 

Izdavanje uvjerenja preko sustava e-Građani moguće je samo za fizičke osobe.
Zahtjev za izdavanjem uvjerenja može se podnijeti putem sustava e-Građani za svrhe za koje se, sukladno Zakonu o sudskim pristojbama, ne naplaćuje sudska pristojba: ostvarivanje prava iz zdravstvenog, invalidskog ili mirovinskog osiguranja, ostvarivanje prava iz socijalne skrbi, zasnivanje radnog odnosa. Sva uvjerenja preko sustava e-Građani izdaje Općinski kazneni sud u Zagrebu i vrijede u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Plaćanje pristojbe za izdavanje uvjerenja za koja je potrebno uplatiti sudsku pristojbu  odvija se putem sustava za sigurno procesiranje platnih transakcija putem Interneta, osiguravajući tako potpunu tajnost i zaštitu osjetljivih kartičnih i osobnih podataka platitelja. 
Sva uvjerenja preko sustava e-Građani izdaje Općinski kazneni sud u Zagrebu i vrijede u cijeloj Republici Hrvatskoj.
Uvjerenje možete pronaći na stranici na kojoj se pregledavaju podneseni zahtjevi te će vam se dostaviti u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani, a po izboru i na adresu vaše elektroničke pošte.
Ako je uvjerenje potrebno za uporabu u inozemstvu ili ako ste oslobođeni od plaćanja sudskih pristojbi prema drugoj osnovi, zahtjev morate podnijeti u općinskom sudu, odnosno njegovoj stalnoj službi. Uvjerenja koja su vam izdana u sudu dostavit će vam se i u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani.
Uvjerenja izdaju svi općinski sudovi i njihove stalne službe neovisno o mjestu prebivališta, odnosno sjedišta. Iznimke su Općinski građanski sud u Zagrebu, Općinski radni sud u Zagrebu, Općinski prekršajni sud u Zagrebu i Općinski prekršajni sud u Splitu koji ne izdaju uvjerenja.
Adrese, kontakti i radno vrijeme sudova dostupni su na stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave:
https://pravosudje.gov.hr/pristup-informacijama-6341/ostale-informacije/pravosudna-tijela-rh/opcinski-sudovi-6412/6412

Autor: In Portal