Djevojka i ja smo osobe s invaliditetom, planirali smo vjenčanje, no dogodilo nam se 'koronaludilo'

PITANJE: L. P. (27) Djevojka i ja smo osobe s invaliditetom. Svi nas upozoravaju da smo u rizičnoj skupini i moramo se posebno čuvati u ovo vrijeme. Pa iz tog razloga živimo u izolaciji u ovo doba 'koronaludila'.

Osobe s invaliditetom

 

Planirali smo vjenčanje ovo proljeće, ali morali smo ga otkazati zbog tadašnje situacije. Razmišljamo da se vjenčamo bez gostiju, a proslavimo čin naše ljubavi s obitelji i prijateljima kad se stanje vrati u normalu. Čuo sam za mogućnost prijave vjenčanja preko sustava e-Građanin. Zanima me da li je to moguće? Kako se provodi taj postupak?

ODGOVOR: Usluga e-Prijava Vjenčanja omogućava ženiku i nevjesti da podnesu prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku u službenim prostorijama.

Usluga e-Prijava vjenčanja u prvoj fazi omogućava mladencima, punoljetnim državljanima Republike Hrvatske, da prijave sklapanje braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana unaprijed, sve bez odlazaka u matični ured, putem Interneta.
Za prijavu na uslugu je potrebna vjerodajnica minimalno značajne razine sigurnosti ili razine 3, na primjer m/Token ili korištenje pristupnih podataka Internet bankarstva, uključenih u sustav e-Građani.
Preduvjet za korištenje aplikacije je da ženik/nevjesta imaju otvoren Osobni Korisnički Pretinac (OKP) u sustavu e-Građani. Ako prijavljeni bračni drug nema otvoren OKP, sustav će ga upozoriti i omogućiti mu otvaranje istog.
Ako ženik/nevjesta ne žele otvoriti OKP, onda prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku može nastaviti u matičnom uredu. Proces podnošenja zahtjeva moguće je započeti od strane ženika ili nevjeste. Tek nakon što jedan od ženika/nevjeste popuni prijavu, ista će biti dostupna drugom ženiku/nevjesti  koji ga može pregledati, dopisati podatke i potvrditi.
Nakon potvrde od strane ženika i nevjeste, prijava dolazi na odobrenje u nadležni matični ured prema odabranoj lokaciji sklapanja braka.
Matičar može prihvatiti zapisnik te dodatno omogućiti budućem bračnom paru da putem e-Pristojbi plati pristojbe potrebne za sastavljanje zapisnika i sam čin sklapanja braka. Ženik i nevjesta mogu pratiti status prijave u aplikaciji e-Prijava vjenčanja. Svi dokumenti će biti poslani ženiku i nevjesti u OKP. Matičar prijavu može i odbiti, ako je prijava odbijena, ženik i nevjesta će u OKP dobit poruku s razlogom odbijanja te s uputama za daljnje postupanje.

Autor: In Portal