Navikla sam da su me zbog invaliditeta i prije ove pandemije s čudom gledali

PITANJE: T. O. (40) Navikla sam da su me zbog invaliditeta i prije ove pandemije s čudom gledali i otvoreno pitali zašto sama dolazim i rješavam potrebne usluge u HZZO-u.

Žena u kolicima

 

Sada, zbog urlanja o nama kao jako osjetljivoj grupaciji koja bi se morala čuvati, doživljavam neugodnosti čak i pri kupovini kućnih potrepština. Stoga sam izlaske ograničila na nužno. Trebala bi riješiti svoj status u HZZO-u, pa me zanima mogu li to obaviti bez odlaska u njihove prostorije?

ODGOVOR: Zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva osigurane osobe i druge korisnike usluga HZZO-a, naročito one starije dobi, da privremeno odgode svoj dolazak u službene prostorije HZZO-a kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, a i radnike HZZO-a.

Radi omogućavanja ostvarivanja određenih prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, HZZO je iznimno omogućio podnošenje zahtjeva elektronskim putem na sljedeći način: Zahtjevi za naknadu plaće osiguranika kojima je utvrđena privremena nesposobnost zbog izolacije se podnose putem niže objavljenih e-mail adresa ili na e-mail adresu  izolacija@hzzo.hr . Ostali zahtjevi i podnesci u svrhu ostvarivanja prava kod HZZO-a (poput prijave na zdravstveno osiguranje), mogu se podnijeti, prema adresi osobe podnositelja, na e-mail adrese navedene na poveznici: www.hzzo.hr/kontakti-za-ostvarivanje-prava-iz-obveznog-zdravstvenog-osiguranja.

Zahtjevi upućeni na navedene e-mail adrese, osim izričitog određenja zahtjeva i naznake prava, obvezno moraju sadržavati sljedeće: ime i prezime, OIB ili MBO (matični broj osigurane osobe), kontakt telefon te u svrhu autentifikacije pošiljatelja scan ili fotografiju identifikacijskog dokumenta (važeće osobne iskaznice izdane u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljanina treće zemlje).

Također, za informaciju koju dokumentaciju ili podatke je dodatno potrebno priložiti uz zahtjev za ostvarivanje pojedinog prava, prethodno kontaktirate HZZO putem jednog od kontakt brojeva na poveznici www.hzzo.hr/kontaktirajte-nas.

Zahtjeve podnosite isključivo na jednu od objavljenih mail adresa kako se ne bi po istima dvostruko postupalo.

Određene informacije u vezi s HZZO-om možete dobiti i putem sustava e-Građani i „Portala zdravlja“ poput: - podaci o izabranom doktoru obiteljske (opće) medicine, ginekologu, doktoru dentalne medicine, - podaci o laboratorijskim nalazima, izdanim lijekovima i sl. Više informacija o u vezi usluga HZZO za e-Građane možete pronaći na ovoj poveznici: https://www.hzzo.hr/e-gradani/hzzo-za-e-gradane.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti