Invaliditet sve teže podnosim i razmišljam o donaciji organa

PITANJE: L. P. (27) Invaliditet mi je stanje s kojim živim od rođenja, ali svakim danom ga teže podnosim. Imam brojne dijagnoze, a zbog trenutne situacije u bolnicama ne usudim se tražiti pomoć.

Osoba s invalidittetom

 

Pokušavam sam uz pomoć savjeta liječnice obiteljske medicine odagnati bolove i spriječiti širenje dekubitusa. Ponekad razmišljam o donaciji organa, pa me zanima postupak kojim mogu dati privolu za donaciju organa? Što u slučaju kada se obitelj ne slaže s donacijom organa?

ODGOVOR: Presađivanje ili transplantacija organa je metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa.

Hrvatska ima zakon tzv. pretpostavljenog pristanka, što znači da su svi građani Republike Hrvatske mogući darivatelji ako se za života nisu tome protivili. Bez obzira na pozitivne zakonske propise koji omogućuju darivanje organa, ako se obitelj umrle osobe izričito protivi darivanju organa, njihova želja se poštuje.

Građani bi još za života trebali donijeti odluku vezano uz darivanje organa poslije smrti te o svom stavu informirati svoje bližnje. Na žalost, obitelj u većini slučajeva nije upoznata sa stavom umrlog člana o darivanju organa, no ako osoba posjeduje donorsku karticu obitelj uglavnom poštuje njen stav i ne protivi se eksplantaciji. 

Za sva pitanja vezano uz Transplantacijski program kao i Donorsku karticu, građani se mogu obratiti Ministarstvu zdravlja na adresu pitajtenas@miz.hr

Osobe koje ne žele darovati organe i tkiva trebaju popuniti Izjavu o nedarivanju https://zdravlje.gov.hr/UserDocsImages/Programi%20i%20projekti%20-%20Ostali%20programi/Izjava%20o%20nedarivanju.pdf kod izabranog obiteljskog liječnika, koji će ju ovjeriti i dostaviti na upis u Registar nedarivatelja.
Autor: In Portal