Majka sam dvoje djece s teškoćama u razvoju, a usto i zdravstvena radnica koja treba psihološku pomoć

PITANJE: K. P. (35) Majka sam dvoje djece s teškoćama u razvoju. Zaposlena sam u domu zdravlja, pa iako se stanje se može usporediti sa situacijom u bolnicama, počela sam gubiti kontrolu.

Medicinska sestra

 

Živim u strahu za vlastitu djecu, na poslu je nenormalno napeto i teško. A moram funkcionirati. Svjesna sam da trebam nešto poduzeti, jer obitelj ne može opstati ako ja nisam dobro. Međusobno se podržavamo na poslu, ali imam suradnike koji su u još gorem psihičkom stanju od mene. Kome da se obratimo za pomoć?

ODGOVOR: Pandemija bolesti covid-19 unijela je mnoge promjene u svakodnevnom životu i radu, a sebi možemo olakšati adekvatnom prilagodbom na nove uvjete, savjetuju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Savjete iz 'Dr. Andrije Štampar' prenosimo u cijelosti:

Dugotrajan i prekomjeran stres može imati negativne posljedice na zdravlje, ako stres upravlja nama. Vlastito mentalno zdravlje možemo zaštititi ako aktivno upravljamo stresom. Važno je imati na umu kako je ovo dugotrajno i zahtjevno, ali prolazno razdoblje.

Način i brzina prilagodbe na ove okolnosti razlikuju se kod svakog pojedinca, uvjetovano njegovim prethodnim životnim iskustvima (otpornosti), ali i aktualnim opterećenjem na osobnoj (rizik zaraze, gubitak dragih osoba) i profesionalnoj razini (radna obveza, prekovremeni rad, napeti radni odnosi i neadekvatna komunikacija, loša organizacija rada, učestalo suočenje sa smrti,..).

U okviru prilagodbe na ovu krizu svatko od nas je tijekom proteklih mjeseci barem donekle promijenio način kako razmišlja (negacija krize, traženje krivca, prihvaćanje okolnosti i oprez, pesimizam,…), kako se osjeća (strah, bespomoćnost, napetost, ljutnja, razdražljivost, tuga, krivnja,…) i kako funkcionira (nesanica, promjene apetita, umor, učestalija konzumacija psihoaktivnih tvari, češće traženje podrške bliskih ljudi,…).

Neki od nas doživjeli su i krajnje iscrpljenje svojih psihofizičkih kapaciteta i razvili klinička stanja (anksioznost, depresiju) od kojih se uz stručnu pomoć mogu u potpunosti oporaviti.

Došlo je vrijeme da pričamo o mentalnom zdravlju otvoreno jer, kao što vidimo, sagorijevanje među zdravstvenim radnicima povećalo se značajno od početka pandemije.

Zdravstveni radnici također imaju pravo na psihološku pomoć.

Dostupna je na tri lokacije, te dva dana u tjednu poslijepodne:

Remetinečki gaj 14, tel: 01/383-0088 (radno vrijeme: pon/sri/pet, od 8.00 do 16.00; uto/čet, od 12.00 do 20.00 sati), marija.jukic@stampar.hr; dinko.stajduhar@stampar.hr

Mirogojska cesta 11; tel:  01/383-0066 (radno vrijeme: pon/sri/pet, od 08.00 do 16,00 sati; uto/čet, od 12.00 do 20.00 sati) danica.romac@stampar.hr; mirjana.orban@stampar.hr; zrinka.cavar@stampar.hr; boris.gracin@stampar.hr;

Heinzelova ul. 62A; tel: 01/6468-340 (radno vrijeme: pon/sri, od 12.00 do 20.00 sati; uto/čet/pet, od 08.00 do 16.00 sati). andreja.borovecki@stampar.hr; sanja.devcic@stampar.hr; ljubomir.glamuzina@stampar.hr

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti