Nalazim se u rizičnoj skupini zbog svog invaliditeta

PITANJE: M. P. (37) Nalazim se u rizičnoj skupini zbog svog invaliditeta. Od pojave koronavirusa poštujem sve epidemiološke mjere i nadam se sretnom kraju ove nenormalne situacije.

Koronavirus, test

 

Pročitao sam da će biti obvezno potpisivanje neke izjave u slučaju cijepljenja protiv COVID-19. Ne znam ni sam što učiniti kada dođe vrijeme za cijepljenje, pa me interesira da li je to točna informacija?

ODGOVOR: Nastavno na objave na društvenim mrežama i u medijima o obvezi potpisivanja obrazaca u vezi cijepljenja protiv COVID-19, Ministarstvo zdravstva želi informirati javnost o netočnosti tih informacija. 
U okviru postojećih propisa i programa cijepljenja ne navodi se obveza potpisivanja obrazaca pristanka na cijepljenje prilikom cijepljenja protiv zaraznih bolesti pa tako se neće zahtijevati niti potpisivanje obrazaca pristanka na cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Prilikom cijepljenja ne koriste se niti se popunjavaju obrasci kojima  bi odgovornost, materijalnu i kaznenu, prenosili na liječnike niti postoji obveza potpisivanja istih niti od strane cjiepitelja.

Sukladno tome iz Ministarstva zdravstva apeliraju na medije, stručnu i širu javnost da se informiraju putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je nositelj programa cijepljenja te pruža pravovremene i točne upute o planu i proceduri cijepljenja u Republici Hrvatskoj.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti