Osoba sam sa stopostotnim invaliditetom i ovisim o pomoći prijatelja koji sada odlazi u inozemstvo

PITANJE: N. P. (40) Živim sam i donedavno sam se snalazio uz pomoć prijatelja koji bi mi obavljao kupovinu i sve ostalo van kuće potrebno za svakodnevan život.

Osoba s invaliditetom

 

On odlazi u inozemstvo i ne znam kako ću dok ga nema. Osoba sam sa stopostotnim invaliditetom. Roditelji mi žive u drugoj županiji i s obzirom na vjerojatno uvođenje propusnica, bojim se hoću li moći otići k njima dok se prijatelj ne vrati. Ako se uvedu propusnice koji je postupak za njihovo dobivanje? Koji razlozi će se priznati kao opravdanje za dobivanje propusnice?

ODGOVOR: Od 21. prosinca 2020. godine ponovno je dostupan sustav e-Propusnice koji omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Sustav e-Propusnice omogućava sljedeće funkcionalnosti za građane: predaja zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica prema nadležnom stožeru civilne zaštite; pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa; pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku. 

Proces izdavanja e-Propusnice: u internetskom pregledniku upišite adresu epropusnice.gov.hr; odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu; potvrdite svoje podatke; ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva; ako želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev; nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.

Digitalne e-Propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a građanima ih izdaju stožeri civilne zaštite prema mjestu prebivališta ili boravišta.
Razlozi izdavanja e-Propusnica: pružanje medicinske skrbi; putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodna i ne može se obaviti od kuće; ostali opravdani razlozi.

Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne u MUP-u radi provjera na terenu.
U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama svi dosadašnji kanali predaje zahtjeva za izdavanjem propusnica, poput slanja elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva još vrijede.
Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima sustava e-Propusnice za građane možete uputiti službi za podršku putem obrasca dostupnog na stranicama epropusnice.gov.hr.  (0-24 h).
Autor: In Portal

 

Povezane vijesti