Kao osoba s invaliditetom znam što znači živjeti svjestan da već sutra može biti kraj

PITANJE: M. P. (33) Dugo sam uspijevao održati  pozitivan stav i ignorirati masovnu histeriju izazvanu strahom od smrti koju nam svaki dan serviraju u brojnim medijima.

Muškarac s invaliditetom

 

Kao osoba s invaliditetom znam što znači živjeti svjestan da već sutra može biti kraj. I tražio sam u svakom danu nešto lijepo, bio zahvalan na onome što imam sa smiješkom.

Nije mi trebao koronavirus da me osvijesti poput onih iz moje okoline koji tek sada razumiju što sam mislio kada sam govorio da je život lijep i da gube vrijeme u ispraznim stvarima sa stalnim nezadovoljstvom, nesvjesni svih blaga koje su uzimali kao nešto normalno i nebitno. Ali svi ti malobrojni ljudi s kojima još kontaktiram i sve to što vidim u rijetkim izlascima iz stana čini me tužnim i nesretnim.

Imam probleme izazvane općim stanjem u kojem živimo, ne svojim lošim zdravljem. Brine me što nemam kontrolu nad svojim napadima bijesa i depresivnim danima. Kako si pomoći? Gdje pomoć može dobiti moj nagluhi prijatelj koji ima slične probleme?

ODGOVOR: Situacija realne prijetnje zarazom koronavirusom (SARS-CoV-2), samoizolacija, izolacija i druge mjere prevencije predstavljaju stres većini ljudi.

Svatko na ugrozu reagira na svoj način. Najčešće reakcije na stres su zabrinutost, strah, ljutnja, bijes, tuga, bespomoćnost i frustracija.

Zabrinutost se javlja zbog straha za zdravlje, financijskih problema, skrbi za bolesne članove obitelji i drugih razloga. To su sve normalne reakcije na neizvjesnost. Međutim, ako osjećate povećanu zabrinutost, tjeskobu, strah, patite od nesanice ili imate druge psihičke poteškoće, primijenite neke od ponuđenih savjeta za samopomoć ili zatražite stručni savjet telefonskim putem.

Letak sa savjetima i kontaktima za pomoć Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo možete preuzeti na poveznici www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/12/HZJZ_Preporuke_za_ocuvanje_mentalnog_zdravlja.pdf.  

Linija za gluhe i nagluhe osobe 091 120 0028 - komunikacija se odvija putem Vibera i SMS poruka.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti