Kao muškarac s invaliditetom znam koliko je korupcija prisutna u našem društvu

PITANJE: D. Z. (48) Imam dovoljno godina koje sam proživio kao osoba s invaliditetom. Iz vlastitog iskustva znam koliko je korupcija uvijek bila prisutna u našem društvu. Kako za ove, tako i za vrijeme prošlih Vlada.

Korupcija, ilustracija

 

S obzirom na trenutnu situaciju, bojim se da stanje za nas osobe s invaliditetom ni sljedeće godine neće biti bolje. Stoga me zanima što Vlada Republike Hrvatske poduzima po pitanju korupcije?

ODGOVOR: Vlada Republike Hrvatske je 19. studenoga 2020. godine donijela Odluku o pokretanju izrade Strategije sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030., a nastavno na Odluku, 3. prosinca osnovana je i Radna skupina koja se sastoji od širokog kruga sudionika poput tijela javne vlasti, predstavnika udruga civilnog društva, privatnog sektora, akademske zajednice i medija.
Osim Radne skupine, s članovima na ekspertnoj razini, koordinativnu ulogu u izradi Strategije imat će i Savjet za sprječavanje korupcije.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave 21. prosinca 2020. održan je prvi sastanak Radne skupine za izradu Strategije sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Ministarstvo pravosuđa i uprave je članovima Radne skupine predstavilo do sad poduzete korake, metodu njezine izrade, zadatke Radne skupine te hodogram planiranih aktivnosti s ciljem izrade Strategije. Postupak izrade Strategije temelji se na odrednicama sustava strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, a metoda izrade je participativna.
U okviru Radne skupine, analizirat će se postojeće stanje, identificirati korupcijski osjetljiva područja koja će ukazati na prioritete antikorupcijske intervencije u narednom strateškom okviru.
Pri izradi Strategije, u obzir će biti uzeti i rezultati istraživanja o percepciji korupcije koje je Ministarstvo pravosuđa i uprave provodilo na svojim mrežnim stranicama od kraja listopada do početka prosinca ove godine. Rezultati tog istraživanja bit će jedna od referentnih točaka u formiranju mehanizama sprječavanja korupcije te će biti važni za praćenje učinka provedbe Strategije.
Na sastanku su dogovoreni i budući koraci za izradu Strategije, a sljedeći sastanak Radne skupine zakazan je za početak iduće godine.

Autor: In Portal