Može li mi, kao osobi s invaliditetom, aplikacija Stop COVID-19 pomoći da se sačuvam od zaraze?

PITANJE: P.K. (40) Samostalan sam u osobnim potrebama usprkos teškom invaliditetu. A zbog koronavirusa nastojim držati distancu od svih susreta i druženja koji nisu neophodni.

 

S obzirom na to, razmišljam trebam li aktivirati aplikaciju Stop COVID-19. Možete li mi odgovoriti što dobivam tom aplikacijom?

ODGOVOR: Normalan život mora se nastaviti i s virusom moramo naučiti živjeti. Aplikacija Stop COVID-19 jedan je od načina na koji to možemo.

Stop COVID-19 je aplikacija koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu. Pomoći će vam donijeti ispravnu odluku ako razvijete simptome, a moći ćete epidemiologu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Ako simptoma nemate, a aplikacija vas upozori da ste bili u epidemiološki rizičnom kontaktu, možete pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu.

Sukladno preporukama EU, aplikacija Stop COVID-19 je dobrovoljna, transparentna, privremena, kibernetički sigurna, te koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke.

Aplikacija COVID-19 temeljena je na Google/Apple sustavu 'Obavijesti o izloženosti' (Exposure Notification). Aplikacija zahtijeva izričit pristanak korisnika koji je u svakom trenu moguće povući. Aplikacija je potpuno dobrovoljna u svim koracima korištenja i korisnik u potpunosti upravlja podacima koje želi podijeliti. COVID-19 pozitivne osobe nikada nisu identificirane Appleu i Googleu.

Sredinom studenog uspostavljena je prekogranična razmjena podataka hrvatske aplikacije Stop COVID-19 sa službenim aplikacijama drugih zemalja članica EU. To je rezultat odluka i preporuka Europske komisije te tehničkih i sigurnosnih zahtjeva Mreže za e-zdravstvo i drugih europskih tijela.

Instaliranjem aplikacije, uz uključivanje postavke za prekograničnu razmjenu podataka, osigurat ćete da obavijest o izloženosti dobijete i u slučaju putovanja u inozemstvo ili interakcije s korisnicima drugih ovlaštenih COVID-19 mobilnih aplikacija u Hrvatskoj. Prekogranična razmjena podataka među nacionalnim mobilnim aplikacijama za praćenje kontakata definirana je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1023 od 15. srpnja 2020. godine.

Sačuvajte svoje zdravlje, zdravlje svoje obitelji, zdravlje starijih i zdravstveno ugroženih i zdravlje osoba s kojima dolazite u kontakt.

Autor: In Portal