Zbog invaliditeta se nalazim u osjetljivoj skupini i želim se cijepiti protiv covida-19, ali me brinu moguće nuspojave

PITANJE: L.P. (33) S obzirom na svoj invaliditet, nalazim se u osjetljivoj skupini. Izloženi smo brojnim kontradiktornim informacijama po pitanju cjepiva i to me uznemirava.

 

Željela bih se cijepiti, a plaše me razne teorije zavjera. Jesu li moguće nuspojave nakon cijepljenja? Tko će imati prednost pri cijepljenju?

ODGOVOR: Planom uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 u Hrvatskoj želi se strateški postići maksimalna dostupnost cjepiva svim skupinama stanovništva, a svrha mu je koordinirano i kontrolirano provesti cijepljenje protiv covida-19 sigurnim i učinkovitim cjepivima nakon što ih je službeno odobrila Europska agencija za lijekove. Konačni cilj Plana je osigurati najbolji mogući odgovor na izazove pandemije. Prema planu cijepljenja, prvi će cjepivo dobiti oni kojima je to najpotrebnije - korisnici domova za starije i nemoćne i odrasle osobe s invaliditetom, radnici u sustavu socijalne skrbi te zdravstveni radnici koji su najizloženiji virusu, a nakon toga i ostali građani - od najstarijih i najrizičnijih do najmlađih.

Hrvatska je s cijepljenjem započela 27. prosinca. 2020. godine. Do sada je naručeno 5,9 milijuna doza cjepiva koje se dobiva u dvije doze. Ono će biti besplatno, a cijepljenje je na dobrovoljnoj osnovi. Kako bi se senzibilizirala javnost za cijepljenje Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje u kampanji čiji je glavna poruka 'Misli na druge, cijepi se!'.

Jednako kao i drugi lijekovi, primjena cjepiva ima koristi i rizike. Iako su, općenito govoreći, cjepiva vrlo učinkovita, niti jedno cjepivo neće spriječiti nastanak bolesti kod svake osobe te svako cjepivo u dijelu cijepljenih osoba može izazvati nuspojave.

Prije davanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet potrebno je kliničkim podacima dokazati da su koristi daleko veće od bilo kojih nuspojava ili potencijalnih rizika. Sigurnost svih lijekova intenzivno se prati, kako u ispitivanjima prije davanja odobrenja, tako i kroz različite studije te sustave spontanog prijavljivanja nuspojava koji se provode nakon što se cjepivo nađe na tržištu.

Na nacionalnoj razini, nuspojave cjepiva prati HALMED u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. HALMED zaprima prijave sumnji na nuspojave od strane zdravstvenih radnika i nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet te izravno od pacijenata. Sve zaprimljene prijave smatraju se sumnjama na nuspojavu lijeka i koriste se za kontinuiranu procjenu sigurnosnog profila lijeka, čime se osigurava da se u prometu nalaze samo oni lijekovi čiji je omjer koristi i rizika primjene pozitivan.

Prije nego što se cjepivo odobri za primjenu, njegova sigurnost i djelotvornost (koja se mjeri u kliničkim ispitivanjima) temelji se na rezultatima kontroliranih randomiziranih kliničkih ispitivanja čiji se sudionici izabiru na temelju određenih kriterija te se među njima nasumično provodi cijepljenje i prati ih se u kontroliranim uvjetima u skladu s unaprijed definiranim protokolima.

Nakon odobrenja cjepivo će se koristiti kod većeg broja ljudi, odnosno kod 'stvarnih' pacijenata. Određene nuspojave, osobito one rijetke ili vrlo rijetke, mogu se pojaviti, primjerice, kada se cijepe milijuni ljudi. Stoga europsko zakonodavstvo zahtijeva praćenje sigurnosti svih lijekova, uključujući cjepiva, dok god su u primjeni.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti