Kako se, kao osoba s invaliditetom, trebam ponašati u slučaju potresa?

PITANJE: D.I. (44) Osoba sam u invalidskim kolicima i nisam siguran kako se trebam ponašati u slučaju potresa.

 

Živim sam i bojim se da ću ostati zarobljen u svoja četiri zida. Molim da mi objasnite čega se trebam pridržavati u slučaju potresa.

ODGOVOR: Sasvim je prirodno i normalno da se čovjek boji uslijed svake stresne situacije, međutim, strah može prerasti u paniku. Paničarenje vam sigurno neće donijeti ništa dobro, stoga pokušajte ostati pribrani i ponašati se u skladu sa sljedećim pravilima koja predlažu stručnjaci.

Ako u trenutku potresa kuhate, isključite štednjak te nađite siguran zaklon.

Ako ste u zatvorenom prostoru, ostanite unutra. Nemojte bježati izvan stana dok god osjetite podrhtavanje. Umjesto toga, brzo pronađite siguran zaklon koji će vas zaštititi u slučaju propadanja stropa. Sakrijte se ispod blagovaonskog ili radnog stola ili stanite uz nosivi zid, ispod štoka vrata ili grede. Izbjegavajte prozore, ogledala i težak namještaj poput ormara koji se mogu prevrnuti.

Ukoliko se uslijed potresa zateknete izvan kuće, potražite oko sebe čistinu kako vas ne bi ozlijedili otkrhnuti komadi fasade, cigle i slično.

Kada podrhtavanje prestane, provjerite jeste li ozlijeđeni. Ako se radi o ozbiljnijoj povredi, a u mogućnosti ste koristiti telefon, nazovite hitnu službu.

Provjerite ima li u stanu oštećenja te da li je sigurno zadržavati se u stanu.

Ukoliko osjetite miris plina, odmah izađite te pokušajte otvoriti prozore i zatvoriti plin na izlasku.

Nemojte paliti nikakve elektroničke uređaje te o svemu informirajte vatrogasce.

Ako je prilikom potresa nestalo struje, a zgrada je sigurna za boravak, isključite elektroničke uređaje. Na taj način neće doći do strujnog udara zbog prevelikog napona, a samim time i do kvara uređaja.

Važno je pripremiti se za sljedeći potres. Već smo ustanovili da su manji naknadni potresi sasvim normalan slijed događanja. Pripremite se psihički na to da ćete se ponovno pronaći u sličnoj situaciji.

Ostanite izvan stana ili, ako ste u mogućnosti, odvezite se autom na čistinu. Pripazite na odlomljene komade zgrada i ostale prepreke na cesti.

Dobro je imati unaprijed pripremljenu torbu s osnovnim sredstvima koja su vam nužna pri izlasku iz stana, a mogu uključivati naočale, tablete, vodu, novčanik, mobitel i slično.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti