Kako se kao osoba s invaliditetom mogu dodatno zaštititi od potencijalne zaraze covidom-19?

PITANJE: B.Š (37) Nalazim se u rizičnoj skupini vezano za covid-19 te mi je liječnik savjetovao da budem dodatno oprezan.

 

Bolujem od spinalne mišićne atrofije koja mi onemogućava kretanje. Kako se dodatno mogu zaštititi od potencijalne zaraze i trebam li držati distancu od ostalih ukućana?

ODGOVOR: Osobe s invaliditetom trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprečavanje infekcije. Ruke treba često i temeljito prati sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni, možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama.

Obavezno je nositi kirurške ili druge vrste maski za zaštitu u javnom prijevoz ili boravku u svim zatvorenim prostorima. Ukoliko osoba s invaliditetom razvije neke simptome, mora se telefonom ili e-mailom javiti svom liječniku obiteljske medicine od kojega će dobiti sve ostale naputke vezane za daljnju dijagnostiku i liječenje.

Potrebno je uzeti u obzir da osobe s invaliditetom mogu zbog značajki teškoća biti u nemogućnosti nositi masku ili provoditi samostalno higijenu ruku. Tim više, ostale osobe koje su u blizini osobe s invaliditetom trebaju dosljednije provoditi sve preporučene mjere. Održavanje fizičke distance i nošenje maski nije potrebno u društvu osoba s kojima se živi u istom kućanstvu.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti