Zbog oštećenja vida razmišljam o psu pomagaču pa me zanima koliko traje proces obuke

PITANJE: S.F. (26) Osoba sam s oštećenjem vida pa bi me zanimalo može li mi pas pomoći u kretanju i na koji način. Koliko traje proces obuke te koje su pasmine najbolje kao psi pomagači?

 

ODGOVOR:  Neke od najpoznatijih pasmina koje se obično odabiru za pomagače i imaju visoki kapacitet za učenje su zlatni retriver, labrador, belgijski ovčar Malinoa te aljaški malamut. No psi pomagači ne moraju nužno biti određene pasmine, ali trebali bi biti dovoljno poslušni, mirni, nježni i pouzdani za interakciju u društvenom okruženju, ne smiju se agresivno ponašati te moraju imati dobre reakcije na zvukove i signale.

Razdoblje obuke pasa pomagača i terapijskih pasa obično je dugotrajno, a iznosi najmanje šest do 12 mjeseci. Životinje se odabiru kao štenci te ih posvaja njihov vlasnik kada dođu na obuku ili čak nakon što su potpuno obučeni. Obuka se u nekim slučajevima može provesti i na životinji koja je već u vlasništvu osobe s invaliditetom.

Psi pomagači na obuci uče kako preuzeti zadatke kako bi pomogli svojim budućim vlasnicima u svakodnevnom životu. Primjerice dohvaćanje predmeta, otvaranje ili zatvaranje vrata, pritiskanje zvona na vratima, paljenje ili gašenje svjetla, otvaranje i zatvaranje ladica ili čak pomaganje osobi u skidanju odjeće ili obuće. Također uče kako zaštiti svog vlasnika, potražiti pomoć ili gurati invalidska kolica na kratkoj udaljenosti.

Prije podnošenja zahtjeva za psa pomagača, savjetuje se ozbiljno procijeniti utjecaj koji novi ljubimac može imati na svakodnevni način života osobe. Visok postotak osoba s invaliditetom odlučuje se za terapijske pse jer, osim što pružaju pomoć, prave i društvo.

Postupak prijave za dobivanje psa pomagača često je dugotrajan zbog velike potražnje, a udruge nadležne za obuku tih životinja procjenjuju svaki slučaj na individualnoj osnovi kako bi svakoj osobi pronašli odgovarajućeg ljubimca. U nekim slučajevima provode se zajedničke obuke nakon što je životinja dodijeljena kako bi se procijenila međusobna prikladnost. Ovaj proces može potrajati i po nekoliko mjeseci.

Psi mogu biti obučeni za pružanje pomoći osobama s invaliditetom, odnosno za pomaganje svojim vlasnicima u svakodnevnom životu. Što znači da tada postaju puno više od kućnih ljubimaca. U mnogim slučajevima mogu im pomoći u prevladavanju fizičkih i psiholoških teškoća, a osim toga, vjerno su društvo.

Psi pomagači pomažu ljudima u prevladavanju ograničenja koja im se nameću zbog određenog invaliditeta ili u svladavanju izazova kretanja u svojoj okolini. U teoriji, bilo tko s fizičkim ili mentalnim stanjem koje znatno otežava njihovu sposobnost vođenja potpuno neovisnog života može posvojiti jednu od ovih životinja pomagača.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti