Što je to rana intervencija i kako je možemo osigurati našem sinu s Down sindromom?

PITANJE: T.K. (34) Suprug i ja očekujemo bebu, sina za kojeg znamo da će imati Down sindrom. Veselimo se prilici da mu pružimo ljubav i što bolji i sretniji život.

Beba s Down sindromom.

 

Međutim, nismo upoznati s mogućnostima sustavne podrške, poput rane intervencije. Što je to, može li to pomoći našem sinu i kako doći do toga?

ODGOVOR: Rana intervencija je socijalna usluga koja obuhvaća stručnu poticajnu pomoć djeci i stručnu i savjetodavnu pomoć njihovim roditeljima, uključujući i druge članove obitelji te udomitelja za djecu, kod nekog utvrđenog razvojnog rizika ili razvojne teškoće djeteta.

Usluga rane intervencije se pruža djetetu kod kojeg je u ranoj dobi utvrđeno odstupanje u razvoju, razvojni rizik ili razvojne poteškoće, u pravilu do navršene treće godine života, a najdulje do navršene sedme godine života djeteta i njegovim roditeljima, odnosno udomiteljima radi uključivanja djeteta u širu socijalnu mrežu, ako se takva usluga ne osigurava u okviru zdravstvene djelatnosti.

Uslugu rane intervencije pružaju domovi socijalne skrbi, centri za pružanje usluga u zajednici, udruge, vjerske zajednice, druge pravne osobe te obrtnici koji pružaju socijalne usluge.

Usluga se pruža u obitelji korisnika, odnosno u udomiteljskoj obitelji te kod pružatelja usluga, pruža se u trajanju do pet sati tjedno.

Nakon prethodno pribavljenog mišljenja liječnika specijalista neonatologa ili pedijatra, a iznimno liječnika druge odgovarajuće specijalizacije, centar za socijalnu skrb traži ocjenu pružatelja usluge o trajanju i učestalosti pružanja usluge te rješenjem priznaje pravo na pružanje usluge.

Korisnik kojemu se pruža rana intervencija ne može istodobno koristiti usluge psihosocijalne podrške.

Adrese i telefonske brojeve centara za socijalnu skrb možete pronaći na internetskim stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Autor: In Portal