U mojoj tvrtki zbog prirode posla ne mogu raditi osobe s invaliditetom, a ne želim plaćati kaznu

PITANJE: D.I. (56) Vlasnik sam male tvrtke koja zapošljava nešto više od 50 ljudi, a bavimo se preradom hrane. Čuo sam da na svakih 20 zaposlenih, sukladno zakonu, moram zaposliti jednu osobu s invaliditetom.

Plakat, zamjenske kvote - URIHO.

 

Kako nisam siguran da će teške fizičke poslove moći odrađivati osoba s invaliditetom, molim vas za savjet kako ispuniti zakonski propisane obveze, a da ne plaćam državi kazneni doprinos.

ODGOVOR: Sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavaju osoba s invaliditetom, poslodavac je dužan na svakih 20 zaposlenih osoba, zaposliti jednu osobu s invaliditetom. Ukoliko ne može, postoji mogućnost potpisivanja Ugovora o poslovnoj suradnji sa zaštitnom radionicom, od kojih je najveći URIHO te se to isto smatra kao ispunjavanje zakonski propisane obveze.

Dakle, vi kao poslodavac možete od zaštitne radionice naručiti robe ili usluge u protuvrijednosti  mjesečnog kaznenog doprinosa koji trenutno iznosi 20% minimalne bruto mjesečne plaće (minimalna bruto plaća iznosi 4.250,00 kuna).

Umjesto plaćanja kaznenog doprinosa za iznos od 850,00 kuna mjesečno, dobivate robu potrebnu za vaše poslovanje, a pritom čuvate radna mjesta osoba s invaliditetom.

Svu potrebnu dokumentaciju i dodatna pojašnjenja za ispunjavanje zamjenske kvote možete pronaći na ovoj poveznici.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti