Gdje mogu prijaviti posljedice petrinjskog potresa u Zagrebu, kao i dobiti besplatnog statičara?

PITANJE: M.N. (45) Živim u centru Zagreba, u Donjem gradu. Prestrašena sam od koronavirusa i od posljedica potresa, bolesna, sa 100-postotnim invaliditetom nakon što sam svojevremeno bila napadnuta na svom radnom mjestu prilikom krađe i živim sama.

Vodič za podnošenje zahtjeva za obnovu zgrada.

 

Nikakvu naknadu nisam uspjela dobiti od zagrebačkog razornog potresa, a već nas je zadesio i petrinjski potres. Iako je zgrada dobila crvenu oznaku, bojim se napustiti stan, jer sam čula za nekoliko krađa po stanovima u neposrednoj blizini zgrade gdje živim. Sve u svemu, gdje mogu prijaviti posljedice nedavnog petrinjskog potresa od 28. i 29. prosinca 2020. te kako dobiti besplatnog statičara, jer smatram da se statika dosta dodatno narušila?

ODGOVOR: Ukoliko je došlo do novih oštećenja slijedom nedavnih potresa, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je za građane otvorilo novu besplatnu liniju 0800 2021, na kojoj se mogu prijaviti oštećenja te zatražiti besplatna procjena uporabljivosti oštećene građevine. Više možete pronaći na ovoj poveznici.

Predlažemo da za financijsku pomoć za obnovu nekretnine oštećene od potresa kontaktirate navedeno Ministarstvo, koje je objavilo Javni poziv za dodjelu novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Više informacija se može pronaći ovdje ili na broj telefona 01/3782-117, koji je dostupan radnim danima od 9 do 14 sati.

S obzirom na složenu proceduru prijave, kao i zbog velikog broja priloga potrebnih za ostvarivanje prava, Grad Zagreb pruža stručnu pomoć kod ispunjavanja obrazaca i sastavljanja prijave, kao i kod prikupljanja dokumentacije. Na osam lokacija po gradskim četvrtima, i to: Donji Grad, Maksimir, Gornja Dubrava, Podsljeme, Podsused - Vrapče, Brezovica, dvije lokacije u Sesvetama - Sesvete i Đurđekovec, službenici gradske uprave pomoći će Vam pri samom ispunjavanju obrazaca, a organizirane su i osobe u uredima, koje će davati hitne informacije putem telefona službenicima na terenu kako bi što kvalitetnije pomogli građanima.

Hitne intervencije operativnih gradskih službi na sanaciji posljedica potresa možete zatražiti na besplatnim telefonskim linijama 0800 8802 i 0800 8805 tijekom cijeloga dana i noći te putem maila na koje je potrebno poslati osobne podatke, odnosno ime, prezime i broj telefona te adresu objekta, uz što je moguće detaljniji opis i fotografije, kao i navesti potrebu hitnih sigurnosnih aktivnosti. Također, na navedene brojeve telefona možete prijaviti oštećenje na temelju kojeg na teren izlaze statičari Grada Zagreba. Aktualni gradski emailovi: potres@zagreb.hr, prijavastetepotres@zagreb.hr, potvrdaopregledu@zagreb.hr, obnovazgrada@zagreb.hr.

Također, ukoliko je nekretnina oštećena toliko da nije moguće živjeti u njoj, za zamjenski smještaj se možete javiti na broj telefona 01/6448-900 ili putem emaila financiranje.najamnine@mpgi.hr, radnim danima od 8:30 do 16:30 sati.

Za izdavanje potvrde o oštećenju nekretnine nakon potresa u ožujku 2020. pogledajte ovu poveznicu.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti