ZNANSTVENICI U AKCIJI Osniva se istraživačka banka koja za cilj ima otkriti uzroke pojave Down sindroma

Silno smo uzbuđeni zbog činjenice da će ova istraživačka banka biti ključna poluga za pokretanje bolje zdravstvene usluge za populaciju s Down sindromom, kažu znanstvenici okupljeni u ovom projektu

Down sindrom, ilustracija

 

Dječji medicinski centar u američkoj državi Cincinnati pokrenuo je suradnju s ustanovom DownSyndrome Achieves (DSA) kako bi uskoro utemeljili istraživačku banku s biouzorcima koje će im dobrovoljno ustupiti osobe s Down sindromom.

Bit će to krupan korak, kažu stručnjaci, u istraživanju uzroka koji vode Down sindromu i boljem razumijevanju ovog poremećaja koji, prema službenoj statistici, pogađa sve više ljudi. DSA Biobank također za cilj ima poboljšati zdravstvenu skrb za osobe s Down sindromom te unaprijediti klinička istraživanja okupljajući tim vrhunskih znanstvenika u području genetike i neurologije. Prikupljat će se uzorci krvi, sline i tkiva koji bi mogli dovesti do prijelomnih otkrića za razumijevanje Down sindroma.

Silno smo uzbuđeni zbog činjenice da će ova istraživačka banka biti ključna poluga za pokretanje bolje zdravstvene usluge za populaciju s Down sindromom, kažu znanstvenici okupljeni u ovom projektu.

- DSA Biobank, u partnerstvu s Cincinnati Children's Hospital, omogućit će istraživačima da razriješe neke misterije vezane za Down sindrom. Trenutačno, znanstvenici nemaju dostupne uzorke krvi ili tkiva koji bi pomogli da više ne tapkamo u mraku i da konačno shvatimo što to zapravo uzrokuje Down sindrom. Tko zna, možda ćemo u nekoj skorijoj mogućnosti pronaći način da spriječimo pojavu Down sindroma - kaže dr. Lito Ramirez iz DownSyndrome Achievesa.

Autor: Mladen Kristić

 

Povezane vijesti