Zbog invaliditeta mi je sve teže držati knjige i listati ih, a ne znam engleski na kojem su dostupne mnoge e-knjige

PITANJE: S.L. (52) Jako volim čitati, ali mi je zbog invaliditeta sve teže držati knjigu i listati stranice. Znam da postoje e-knjige i audio knjige, prijatelji često o tome pričaju. Nažalost, ja ne znam engleski.

Vizual Zaki Book aplikacije.

 

Postoji li način da dođem do takvih knjiga na hrvatskom jeziku? To bi me spasilo.

ODGOVOR: Ako ne možete podići željenu knjigu u tiskanom obliku, članovima Knjižnica grada Zagreba dostupna je posudba e-knjige putem Zaki Book aplikacije. Detaljnije upute možete potražiti na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba. Trenutno je dostupno više od 1000 naslova za posudbu, a usluga je dostupna za Android, iOs i Windows 10 uređaje.

U aplikaciju se ulazi putem članskog broja i PIN-a. Pravila posudbe: e-knjiga posuđuje se na rok od 21 dan, bez mogućnosti produženja i rezervacija. Član ima pravo posuditi dva naslova odjednom, odnosno najviše pet naslova unutar jednog kalendarskog mjeseca. Posuđeni naslovi mogu se čitati na četiri uređaja istovremeno.

Usluga posudbe e-knjige trenutno je dostupna za korištenje članovima starijima od 15 godina.

To je prva hrvatska knjižnična aplikacija za posudbu e-knjige, koju su Knjižnice grada Zagreba razvile u suradnji s tvrtkom Viva info d. o. o. Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

U vrijeme kada su odjeli i ogranci Knjižnica grada Zagreba zatvoreni zbog protuepidemijskih mjera u širenju bolesti covid-19 te kao posljedica potresa, članovi mogu zatražiti PIN putem emaila. Na email adresu pin@kgz.hr potrebno je poslati sljedeće podatke:

1. Ime i prezime
2. Članski broj
3. OIB
4. Email na koji želite da vam se pošalje obavijest o vašem PIN-u

Ako niste član, članstvo u Knjižnicama grada Zagreba može se ostvariti ili obnoviti i online putem. Za online upis ili obnovu članstva potrebno je na mail upisi@kgz.hr poslati elektronički ispunjenu pristupnicu, nakon čega slijede upute za uplatu članarine prema važećem cjeniku. Usluga je dostupna za sve s prebivalištem ili boravištem u Gradu Zagrebu, Zaprešiću te gradovima i općinama u Zagrebačkoj županiji gdje se nalaze stajališta zagrebačkog bibliobusa, ali i sve građane koji se u Gradu Zagrebu školuju ili su u njemu zaposleni, uz predočenje dokaza.

Korisnici i članovi trebaju napraviti tek dva jednostavna koraka:

1. Elektronički ispuniti pristupnicu - prilikom ispunjavanja pristupnice nije potreban potpis, no nužno je dati privolu da vas mogu kontaktirati putem emaila ili telefona kako bi vam mogli poslati članski broj i PIN potreban za pristup aplikaciji ZaKi Book. Nužno je da se korisnici upoznaju s Pravilima Knjižnica grada Zagreba i Obavijesti o privatnosti, koji su dostupni na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba. Elektronički ispunjenu pristupnicu potom je potrebno poslati na adresu upisi@kgz.hr.

2. Izvršiti uplatu članarine prema uputama koje ćete zaprimiti putem emaila - nakon provjere podataka unesenih u elektronički ispunjenoj pristupnici, s iste adrese dostavit će vam podatke potrebne za uplatu članarine. Po izvršenoj uplati kontaktirat će vas u najkraćem mogućem roku i putem emaila dostaviti potvrdu o članstvu. Napomena: osobe s invaliditetom ne plaćaju članarinu.

Na vaš upit bit će odgovoreno u najkraćem mogućem roku, a članove mole za razumijevanje s obzirom na izvanredne okolnosti u kojima Knjižnice grada Zagreba trenutno posluju.

In Portal

 

Povezane vijesti