U zadnje vrijeme sam stalno umorna, bez nekog posebnog razloga

PITANJE: Ž.A. (35) Osoba sam s invaliditetom i već nekoliko mjeseci sam konstantno umorna premda dobro spavam. Također sam bezvoljna bez opipljivog razloga. Što bi mogao biti razlog tome?

Žena s licem u rukama, ilustracija.

 

Zbog pandemije također izbjegavam liječnike pa bih molila savjete kako da se osjećam bolje.

ODGOVOR: S obzirom na to da već godinu dana živimo s pandemijom, izbjegavamo kontakte i držimo se domova, zapravo, i nažalost, nije nikakvo čudo da se puno ljudi osjeća upravo ovako kako opisujete. Puno je mogućih razloga za stalni umor i bezvoljnost. S obzirom na vaš invaliditet, vjerojatno previše sjedite, naime, odgađanje vježbanja 'za sutra' kako biste se danas odmorili je kontraproduktivno i može vas još više umoriti, pokazala je jedna studija. Možda uzimate premalo tekućine jer i blaga dehidracija može dovesti do osjećaja premorenosti. Jedan od uzroka može biti svakako i manjak željeza u krvi pa pokušajte svoju prehranu obogatiti zelenim lisnatim povrćem, grahoricama, mesom i jajima - ove namirnice su odličan prirodan način nadoknađivanja željeza. Razlog umoru može biti i neredovita, neuravnotežena prehrana, posebno preskakanje doručka. Također možete biti umorni ako ste previše pred ekranom ili obožavate slatko. Sve ovo mogu, ali i ne moraju biti razlozi umora jer umor može značiti i neke ozbiljne bolesti poput usporenog rada štitnjače, adrenalnog umora, sindroma kroničnog umora, dijabetesa, kliničke depresije, endokarditisa, odnosno upale ili infekcije srca, apneje.

Dakle, za početak više sna, tjelovježba u bilo kojem obliku i pravilna prehrana uvelike pomažu organizmu u borbi protiv umora i u povratku energije. Znamo da je to lako reći, a teško napraviti, ali i otiči ranije na spavanje može biti korak naprijed, izaći na zrak isto tako, pravilnije se i raznoliko hraniti, uključiti u organizam namirnice bogate antioksidansima, mineralima i vitaminima pa evo započnite dan, primjerice, voćnim smoothiejem.

Ako umor i bezvoljnost potraju i nakon promjene životnih navika, svakako posjetite liječnika kako biste isključili ozbiljne bolesti.

In Portal