Trebam što brži pregled jetre, a ne namjeravam ići u bolnicu radi koronavirusa

PITANJE: I.M. (63) Javljam se iz Hrvatskog zagorja i molio bih za informaciju kako najbrže doći do pregleda jetre. Imao sam prije nekoliko godina problema, ali mi je doktor pomogao da se izliječim. Kako je došlo do promjene liječnika, molio bih pomoć.

Mobilni InfoHep Centar kombi, ilustracija.

 

Osoba sam s invaliditetom i moram priznati da se bojim otići u bolnicu radi koronavirusa, tako da nisam posjetio liječnika od ožujka prošle godine, a baš i ne namjeravam, osim ako se ne pokaže potreba u slučaju loših nalaza.

ODGOVOR: Obavještavamo vas da postoji Mobilni InfoHep Centar uz outreach program koji je dostupan svima. Naime, Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za javno zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga dovodi se na teren korisnicima.

Usluga obuhvaća povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretragu jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste.

U njihovom kombiju, koji je prerađen i opremljen za pružanje zdravstvenih usluga na terenu, liječnici regionalnih Zavoda za javno Zdravstvo pružaju usluge testiranja na HCV i HIV, a u budućnosti i na druge spolno i krvlju prenosive bolesti. Testiranja se provode brzim testovima, što znači da korisnici rezultate na obavljene pretrage dobiju za 20 do 40 minuta.

Osim testiranja na zarazne bolesti, liječnici specijalisti regionalnih bolničkih centara vrše pretragu jetre mjerenjem fibroze metodom transientne elastografije. Inače, Mobilni InfoHep Centar je trenutno opremljen najnovijim prijenosnim uređajem Fibroscan.

Cjelokupnu uslugu za oboljele zaokružuje prisutnost liječnika specijalista koji provodi liječenje. On odmah po završetku testiranja i pregleda jetre provodi razgovore s oboljelima i preporučuje, odnosno dogovara daljnje liječenje.

Ovim načinom rada korisnicima se u njihove sredine dovode zdravstvene usluge koje im inače nisu lako dostupne.

Također, da pojasnimo neke termine. Elastografija - alternativa biopsiji jetre, elastografija (FibroScan) je neinvazivna metoda procjene stupnja oštećenja jetrenog tkiva. Mjerenjem nisko frekventnog zvučnog vala koji se pomiče uzduž jetre, ovaj test bilježi brzinu kojom se zvučni valovi pomiču što korelira sa stupnjem jetrene fibroze. Što je gušće (fibroznije) tkivo, to se zvučni valovi brže miču. Korištenjem ultrazvučne tehnologije ovaj test je brz i bezbolan. Osnovni nedostatak kod korištenja elastografije je što se ne može koristiti kod pacijenata koji imaju ascites ili koji su pretili. FibroScan uređaj tijekom 5 do 15 minutnog pregleda na potpuno bezbolan način mjeri elastičnost i utvrđuje stupanj oštećenja jetre.

Kontakt Mobilnog InfoHep Centra je 0800 400 405.

 

Izvor: Hrvatsko društvo za bolesti jetre 'Hepatos'

In Portal

 

Povezane vijesti