HRVATSKA LIGA PROTIV RAKA Zagrebačke fontane zasvijetlile u znaku 25. Dana narcisa

Napredak nacionalnog programa je uočljiv jer se u svakom novom ciklusu obavi više mamografskih pregleda u odnosu na prethodni te se otkriva sve veći broj karcinoma dojke u ranom odnosno lokaliziranom stadiju, izjavila je Andrea Šupe Parun

Zagrebačke fontane u bojama Dana narcisa.

 

Zagrebačke fontane zasvijetlile su u bojama znaka jubilarnog, 25. Dana narcisa te svojom znakovitom porukom upozorile na važnost prevencije raka dojke i očuvanje zdravlja koje je u ovim izazovim vremenima za sve nas važnije no ikad. Uoči dana koji već više od dva i pol desetjeća simbolizira borbu protiv raka dojke, renomirani liječnici okupili su se na platou zagrebačkih fontana te otkrili sve o trenutnom stanju u Hrvatskoj kada je u pitanju ova opaka bolest, ali i najavili planove za bolju i zdraviju budućnost.

- Prema posljednjim podacima iz 2018. godine u Hrvatskoj je registrirano 2.845 žena s novootkrivenim karcinomom dojke dok ih je u 2019. od te bolesti umrlo 752. Dok se incidencija zadnjih pet godina uporno drži iznad 2.700, smrtnost u istom razdoblju konstatno pada. Od 1.002 umrle žene od raka dojke u 2016. godini do 752 žene u 2019. To je, dakle, značajan pad i iznosi oko 25 posto - istaknula je dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, specijalistica onkologije i radioterapije Ilona Sušac.

Stručnjaci su naglasili važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 do 25 posto, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Početkom ožujka započeo je njegov 7. ciklus, a sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.

- Na mamografski pregled u proteklih godinu dana, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom, odazvalo se oko 55 posto žena, što je svega pet posto manje u odnosu na razdoblje prije epidemije. Nacionalni program provodi se u svim zdravstvenim ustanovama kao i do sada, izuzev KB Dubrave - izjavila je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a Andrea Šupe Parun.

Zajednička fotografija okupljenih s plakatom kampanje.- Napredak nacionalnog programa je uočljiv jer se u svakom novom ciklusu obavi više mamografskih pregleda u odnosu na prethodni te se otkriva sve veći broj karcinoma dojke u ranom odnosno lokaliziranom stadiju - izjavila je Šupe Parun.

- Grad Zagreb je od 2004. godine proširio nacionalni program na mlađe od 49 godina i starije od 70 godina jer su karcinomi česti i u ovim dobnim uzrastima. Taj projekt je po svojoj kvaliteti više nego uspješan, a to pokazuju i brojke smrtnosti. U budućnosti ih želimo još više smanjiti novim dijagnostičkim postupcima. Svaka žena nam je važna i njeno zdravlje ima neprocjenjivu vrijednost - zaključio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč.

Ovogodišnji Dan narcisa organizirala je Hrvatska liga protiv raka u suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te uz podršku Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatske liječničke komore te zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, Jelene Pavičić Vukičević.

 

Izvor: Hrvatska liga protiv raka

Anita Blažinović