Žena sam s invaliditetom i imam jake menstrualne bolove

PITANJE: I.K (40) Žena sam s invaliditetom u kolicima i odnedavno imam jake menstrualne bolove. Možete li mi dati savjet kako si pomoći bez da gutam tablete za bolove?

Žena drži ruke na trbuhu, ilustracija.

 

Bila sam kod ginekologa prije godinu i pol, sad izbjegavam pregled zbog pandemije, a velika mi je prepreka i moja nepokretnost jer uvijek moram tražiti dodatnu pomoć u ordinaciji, što mi stvara veliku nelagodu.

ODGOVOR: Pretpostavlja se da čak četiri od pet žena pati od bolnih menstruacija svaki mjesec. Za neke od njih, menstrualna bol i nelagoda ne predstavljaju značajne tegobe, dok nekim ženama pojava boli znatno ograničava uobičajene svakodnevne aktivnosti. Ovaj vrlo raširen problem značajno utječe na kvalitetu života. Srećom, postoje načini da se bol smanji bez tableta pa tako vježbanje može biti korisno jer povećava cirkulaciju, smanjuje nadutost i smanjuje osjećaj boli. Tjedan dana prije menstruacije trebali biste pripaziti na prehranu i odabrati namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, magnezijem i vitaminom C i E. Povećajte unos hrane bogate kalcijem koja će smanjiti pojavu grčeva. Čaj od metvice je dobra pomoć kod menstrualnih bolova, a đumbir također. Izbjegavajte masnu i prženu hranu. Ona dugo ostaje u probavnom traktu te time može izazvati pojačane bolove. Isto tako, slana hrana izaziva zadržavanje vode u tijelu i nadutost koja će pojačati bolove u trbuhu. Izbjegavajte i kofein i alkohol.

Probajte se opustiti pod toplim tušem ili relaksirajte mišiće termoforom kojeg trebate postaviti na donji dio trbuha i leđa. Ako nemate ništa drugo pri ruci, natočite vruću vodu u plastičnu bocu i stavite na područje trbuha. Doživite orgazam jer ublažava menstrualnu bol. On ublažava bolove tako što otpušta hormon endorfin koji momentalno poboljšava raspoloženje, a također opušta cijelo tijelo i pospješuje san. Poslušajte tijelo i odspavajte popodne ili legnite u krevet ranije. San opušta tijelo i smanjuje bol.

Svakako što prije posjetite ginekologa bez obzira što biste upravo to voljeli izbjeći jer bolna menstruacija može značiti i miome, adenomiozu, bolesti koje se prenose spolnim putem, endometriozu, cistu ili tumor jajnika, priraslice zdjelice. Pravo stanje saznat ćete ginekološkim i ultrazvučnim pregledom.

 

In Portal

 

Povezane vijesti