Zbog invaliditeta i covida sam već mjesecima zatvorena u svoja četiri zida i ne mogu više tako

PITANJE: D.B. (49) Uslijed invaliditeta imam zdravstvene probleme zbog kojih je covid za mene jako opasan. Već mjesecima nisam praktički ni izvirila iz svoja četiri zida, a ne dopuštam ni da mi itko dolazi.

Žena u kolicima, ilustracija.

 

Ne mogu više tako, ni zbog svoje mentalne dobrobiti ni zbog obveza koje ne mogu neprestano odgađati. Postoji li način da se zaštitim i barem donekle normalno nastavim sa svojim životom?

ODGOVOR: Osobe s invaliditetom trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprečavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama.

Korisno je pa i obavezno nositi kirurške ili druge vrste maski za zaštitu u javnom prijevoz ili boravku u svim zatvorenim prostorima. Potrebno je uzeti u obzir da osobe s invaliditetom mogu zbog značajki teškoća biti u nemogućnosti nositi masku ili provoditi samostalno higijenu ruku. Tim više ostale osobe koje su u blizini osobe s invalidtitom trebaju dosljednije provoditi sve preporučene mjere.

Održavanje fizičke distance i nošenja maski nije potrebno u društvu osoba s kojima se živi u istom kućanstvu.

Prema dosadašnjim analizama slučajeva, infekcija covid-19 u oko 80% slučajeva uzrokuje blagu bolest (bez pneumonije ili blagu upalu pluća) i većina oboljelih se oporavlja, 14% ima težu bolest, a 6% ima teški oblik bolesti. Simptomi covida-19 su: povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, gubitak osjeta okusa i mirisa bolova u mišićima i umor. U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, akutni sindrom respiratornog distresa, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od težih oblika kroničnih bolesti podložnije su težim oboljenjima.

Velika većina najtežih oblika i smrti dogodila se među starijim osobama i onima s drugim kroničnim bolestima.

Ukoliko osoba s invaliditetom razvije neke od gore navedenih simptoma, mora se telefonom ili emailom javiti svom liječniku obiteljske medicine od kojega će dobiti sve ostale naputke vezane za daljnju dijagnostiku i liječenje.

 

Izvor: Službena stranica Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu

In Portal

 

Povezane vijesti